Shihan Del Cueto - Menkyokaiden Daito Ryu Aiki Jujutsu       DAITO RYU Aiki Jujutsu

          Seminar  Paris, 1999
de Cristian LAIBER

    La sfīrşitul lunii martie 2000,  a avut loc la Paris, īn cadrul unui Dojo superb, tradiţional, din cadrul FAIR PLAY Sport un deosebit stagiu de AIKIJUTSU DAITO RYU, avīndu-l ca invitat special pe Maestrul Guillermo M. Del Cuetto, Menkyo Kaiden DAITO RYU.

          Stagiul a fost organizat de Shihan Roland Maroteaux , 8 Dan TAKEDA RYU AIKIJUTSU şi de EST ( European Sobukai Takeda Ryu ) iar invitatul de onoare, Shihan Del Cuetto, este un vechi practicant de AIKIJUTSU şi īn acelaşi timp un vechi prieten al lui Sensei Maroteaux. Născut īn Cuba şi trăit o mare perioadă de timp īn Japonia ca Uchideshi (discipol intern) ai mai multor experţi ai artei AIKI, Shihan Del Cuetto este īn prezent preşedintele pentru Canada al DAITO RYU RENGO KAI şi instructorul şef al FUJIYAMA DOJO din Ontario, purtător al gradaţiei extrem de rare de MENKYOKAIDEN .

 Menkyokaiden Shihan Del Cueto, Joden Shihan Roland Maroteaux, Renshi Cristian Laiber la seminarul de Daito Ryu din Paris , 1999

        MENKYO se traduce īn limba japoneză prin licenţă sau diploma cu caracter de īmputernicire şi reprezintă sistemul japonez tradiţional de evaluare şi testare al discipolilor īntr-un RYU, sistem īnlocuit īn vremurile mai recente de sistemul gradelor KYU şi DAN, respectiv de sistemul centurilor colorate introduse de Maestrul Jigoro Kano, fondatorul JUDO-ului. Aceste certificate de MENKYO erau decernate după anumite perioade de studiu intens şi reflectau gradul de aprofundare al acelui discipol. MENKYO KAIDEN se traduce prin stăpīnirea totală a tehnicilor unei şcoli, etapa īn care maestrul nu mai are ce să comunice elevului.

      Shihan del Cuetto, este īn prezent unul dintre puţinii posesori ai acestui titlu, mai ales că este de origine non-asiatică. Dinsul a prezentat īntr-un stagiu relativ scurt , dar foarte intens cīteva principii fundamentale din AIKIJUTSU, īn maniera īn care sunt ele executate īn şcoala DAITO RYU.Daito Ryu Aiki Waza - tehnica de Daito Ryu explicata de Shihan Del Cueto pe Shihan Serge Charlopeaux, 6 Dan Aikijutsu

Pe scurt am să reamintesc că DAITO RYU este o ramură a şcolii TAKEDA ce a apărut la sfārşitul secolului al 16-lea odată cu un uşor declin al clanului imperial TAKEDA. Cele două ramuri, TAKEDA şi DAITO au evoluat apoi paralel, perpetuīnd īnsă aceleaşi principii ale AIKIJUTSU-lui. Īn timp ce tradiţia şcolii TAKEDA RYU a fost păstrată cu o mai mare discreţie, DAITO RYU a devenit o şcoală extrem de faimoasă, mai ales prin reputaţi de luptător de neīnvins de care se bucura TAKEDA SOGAKU, unul din ultimii adevăraţi samurai, şi Soke al DAITO RYU. SOGAKU a fost şi unul din principalii maeştrii ai lui MORIHEI UESHIBA, ce avea să creeze ulterior arta modernă a AIKIDO-ului. Revenind la stagiul de la Paris, a fost extrem de util de observat tehnicile specifice de DAITO RYU din postura unui practicant de TAKEDA RYU. Shihan Del Cueto este un om deosebit şi cu foarte mult calm şi bunăvoinţă a explicat tuturor celor prezenti ( minim 1 Kyu – centura maro ) o parte din aceste tehnici specifice şcolii DAITO. S-a pus accentul mult pe studiul static al tehnicilor de bază şi pe lucrul acestora, energetic, prin dirijarea KI-ului. De asemeni s-au studiat şi tehnici speciale de respiraţie pentru acumularea de KI, pentru dirijarea şi controlul acestuia īn mod adecvat. Prin acest studiu relativ imobil al tehnicilor de bază se urmăreşte mai ales implicarea cīt mai mult a bazinului HARA, īn execuţia tehnică şi evident inlocuirea forţei fizice cu KI – energia internă.

Apoi, Shihan Del Cuetto a trecut la explicarea unor principii superioare – CHUDEN. Acestea erau nişte combinaţii de tehnici articulare, treceri fluide dintr-o tehnică īn alta, şi chiar unele contra procedee extrem de eficace. Shihan Del Cuetto a ţinut īn mod deosebit să lucreze cu fiecare participant īn parte pentru o cīt mai bună īnţelegere a principiilor şi tehnicilor explicate. Īn ciuda staturii mici şi a fizicului mediu, Shihan a demostrat cum supleţea şi inteligenţa pot īnvinge duritatea şi forţa brută, incredibil de uşor,…. īn aparenţă…. Shihan Del Cueto, Menkyokaiden Daito Ryu, corectindu-l pe Sensei Laiber la detaliile fine ale artei aikijutsu, specifice Daito Ryu

    Cursul s-a īncheiat cu tehnici specifice de OSAE WAZA – tehnici de imobilizare, unele la sol , altele īn picioare, printre care şi cīteva din renumitele fixări clasice ale şcolii DAITO RYU, cu ambele miini in aer, sugerind totala disponibilitate şi totala īnvingere a adversarului, chiar fără vătămare fizică. Permanent a fost accenuată ideea de a lucra cu KI şi īn acelaşi timp de a nu ne lăsa mintea acaparată nici măcar de această idee - a dirijării KI-ului. Simplu şi dificil īn acelaşi timp !

     Stagiul a fost īncheiat de gazda noastră , Shihan Maroteaux, care a prezentat unele tehnici articulare specifice ramurii TAKEDA RYU AIKIJUTSU, cui accentul pe căutarea stabilităţii corporale şi de asemeni pe coordonarea energiei interne. De asemeni Shihan Maroteaux a făcut o frumoasă demonstraţie de luptă liberă – RANDORI , de aparare fară arme contra unui agresor cu o katana - MUTO DORI, si cu cīteva Kata de IAIDO TAKEDA RYU.

     Stagiul a fost o reuşită deplină şi un bun prilej pentru practicanţii de TAKEDA RYU de a lua contact mai īn profunzime cu subtilităţile unei şcoli atīt de apropiate DAITO RYU .Īn final aş dori să adresez multumirile mele tututor celor ce m-au ajutat cu ocazia acestui stagiu: Shihan R.Maroteaux, Sensei Serge Charlopeau, Sensei Pascal Lagouche .