Stagiu Extraordinar Inter-Experti, Chartre - Franta, 26-28 febr. 1999

de Cristian LAIBER

      In perioada 26 - 28 februarie, a avut loc la Chartre - la mai putin de 100 Km de Paris un deosebit stagiu de Arte martiale traditionale organizat de catre UNGDA ( Uniunea Nationala de AikiGoshindo si Discipline Asociate din Franta ), Shihan ROLAND MAROTEAUX - presedintele European Sobukai Takeda Ryu si Sensei Serge CHARLOPEAU 5 Dan Takeda Ryu - presedintele UNGDA. Ocazia acestui deosebit stagiu si reuniuni internationale a fost aniversarea a 20 de ani de la infiintarea in Franta a UNGDA si de asemeni acordarea celui de al 8-lea DAN lui Sensei Maroteaux de catre prestigioasa asociatie internationala IBA ( International Budo Federation ). La acest eveniment deosebit au fost invitati sa participe numerosi experti europeni si nu numai; chiar si o serie de invitati supriza . Expertii Takeda Ryu , 99

 

 

 

 

 

     Reuniunea a debutat cu un dineu oficial cu un program deosebit, organizat la hotelul Novotel din Chartre. Dineul a fost prezidat de Baronul Andre Saumiere d'Alby - un prieten vechi al lui Sensei Maroteaux, un pasionat de tot ceea ce tine de cavaleria medievala si etica razboinica in Europa. Au fost prezentati invitatii de onoare - expertii straini, si dupa discursuri festive lui Sensei Maroteaux i s-a acordat diploma de 8 dan Aikijutsu, precum si recunoasterea internationala cu titlul onorific de Hanshi. In zilele urmatoare fiecare dintre cei invitati au predat tehnici specifice ale scolilor din care proveneau.

      Iata asadar si expertii ce au fost invitati de onoare la acest stagiu international :

Bernard Lalandre - 6 Dan Nihon Kenpo ( Franta )

      A prezentat numeroase combinatii de lupta specifice stilului Nihon Kenpo, o variatiune de Kenpo Jujutsu initiata in Japonia de Maestrul Tanaka. Stilul contine numeroase principii si tehnici articulare gen Aikijutsu, proiectii deosebit de puternice si de asemeni tehnici de atemi- lovituri cu brate si picioare. Aparent stilul se aseamana destul de mult cu Shorinji Kenpo. Nu este inutil de mentionat ca Maestrul B. Lalandre a urmat in Japonia si numeroase stagii de perfectionare in Ju Kenpo Takeda Ryu chiar cu Soke Nakamura !

Claude Doudou - 7 Dan Shotokan Karate Do ( Franta )

      Maestrul Doudou este directorul IMAF in Franta si a fost reprezentantul aceastei prestigioase organizatii internationale la acest stagiu. El a prezentat numeroase tehnici de Kumite de Shotokan traditional, cu accent pe subtilitatile legate de manierele de dezechilibru ale adversarului ( Kuzushi ). De asemeni au fost studiate o serie de tehnici de lupta la mica distanta cu finalizari din Nihon Jujutsu, disciplina pe care maestrul Doudou o practica de asemenea cu Shihan Shiyuza Sato - Directorul IMAF.

Jean Pierre Vignau - 7 Dan Shotokan Karate Do, Kyoshi ( Franta )

      Fost antrenor in legiunea straina, cu peste 20 de ani de experienta ca centura neagra, cascador experimentat si cu un umor fin, Senei Vignau a prezentat numeroase tehnici de aparare pe cutit si arme de foc, imobilizari cu centura sau diverse arme improvizate. El practica un Shotokan vechi, nemodificat, cu pozitii inalte si tehnici de lupta la distanta atit lunga cit si scurta (cu tehnici de cot si genunchi)

Willem Tieleman - 8 Dan Jujutsu, 7 Dan Judo ( Belgia )

      Director Tehnic International pentru Judo si Jujutsu, maestrul Tieleman a prezentat tehnici de proiectii si contraprocedee precum si tehnici de transport fortat. De asemenea el a insistat la detalii specifice, de importanta vitala in lupta cu mai multi adversari si a mai prezentat o serie de detalii la unele tehnici articulare.

Joel Bodet - 7 Dan Shito Ryu Karate Do ( Franta )

      Director tehnic pentru Franta pentru Shito Ryu, Maestrul Bodet, a prezentat 2 kata traditionale, de inspiratie okinawaiana ; Seisan si Hakutsuru ( kata cocorului alb ) precum si combinatii de Kumite.

Daniel Blanchet - 9 Dan Aikijutsu ( Corsica )

      Director tehnic european pentru Intenational Budo Federation, Maestrul Blanchet a prezentat tehnici de Aikijutsu executate cu o suplete deosebita si deosebit de dinamice. Accentul a fost pus aici pe tehnicile de sabaki (deplasari si eschive) care bine stapinite, duc la tehnici atit foarte corecte cit si foarte eficace. De asemeni el a prezentat o serie de principii de atemi ( lovituri ), tehnici de arme si lupta cu mai multi adversari.

Guilermo Del Cueto 9 Dan Menkyo Kaiden Daito Ryu Aikijutsu ( Canada )

      Maestrul del Cueto, de origine cubanez dar stabilit in Canda, este unul din putinii non-orientali care, dupa multi ani de studiu direct in Japonia, au reusit sa obtina titlul de Menkyo Kaiden pe Daito Ryu Aikijutsu ( maiestria totala in toate tehnicile scolii ) . Pentru prima data, Maestrul Del Cueto a prezentat in Europa elemente de baza si avansate de Daito Ryu Aikijutsu. Cu o bunavointa deosebita si cu mult calm, Maestrul del Cueto a lucrat cu fiecare dintre cei prezenti acolo, explicindu-i personal tehnicile si principiile. Daito Ryu este o scoala derivata din Takeda Ryu in secolul 16 si este forma din care Maestrul Ueshiba a dezvoltat AIKIDO modern, in forma in care este el cunoscut azi. Maestrul Del Cueto a explicat atit forma externa cit si anumite metode de canalizarea energiei incluse in nivele superioare de Daito Ryu fara de care tehnica este lipsita de eficienta. Mai multe despre un alt stagiu doar de Daito Ryu, desfasurat in Paris - in numarul viitor al revistei noastre.

      In final Maestrul Maroteaux a prezentat 2 demonstratii de Takeda Ryu Aikijutsu si Iaido - deosebit de apreciate.  Au fost prezenti si alti invitati de onoare dintre care

Abderrahim Mazouzzi - 5 dan Aikido , 4 Dan Takeda ryu ( Maroc )

Eric Antverpen - 4 Dan Takeda Ryu Aikijutsu (Belgia)

Cristian Laiber - 3 Dan Takeda Ryu Aikijutsu , 3 Dan Bujinkan Ninpo ( Romania )

Sensei Laiber cu Shihan Maroteaux

     

 

 

 

 

 

 Sensei Laiber a participat la acest stagiu in o dubla calitate, el reprezentind atit Romania cit si Germania ai caror reprezentanti nu au putut veni. MAA Germany l-a imputernicit pe Sensei Laiber sa reprezinte si Germania si, pe aceasta cale i-a fost oferita lui Sensei Maroteaux, Diploma de onoare a MAA. 

      In final as vrea sa profit de aceasta ocazie ca sa multumesc tuturor maestrilor si profesorilor cu care am avut placerea si onoarea sa studiez, pentru deosebita amabilitate cu care m-au intimpinat si ajutat sa percep mai bine subtilitati ale Budo-ului traditional: Shihan Roland J . Maroteaux, Sensei Pascal Lagouche ( 4 Dan Aikijutsu, 3 Dan Iaido, 1 Dan Jodo - Paris ), Sensei Serge Charlopeau ( 5 Dan Aikijutsu, 3 dan iaido, 2 dan Jodo - Chartre ), Sensei Francis Durot ( 4 Dan Aikijutsu, 2 Dan Iaido, 1 dan Jodo )