Interviu cu Sensei Roland J. Maroteaux , 8 Dan Takeda Ryu Aikijutsu, Hanshi

(in exclusivitate pentru Saptamanalul Argeseanul, cu ocazia celui de al doilea Taikai International de Aikijutsu de la Pitesti, 13-15 iunie 2005)- Sensei , ne puteţi câte ceva despre Dvs. şi despre debutul în arte marţiale ?
- Sunt născut la Chennee, în Belgia, pe 12 dec. 1944. În 1961, la Metz, am început Judo şi Jujutsu cu profesorul Henry Dalbin, 3 Dan. Aikido l-am descoperit în 1963 cu Sensei Noro, pe atunci 4 Dan, care mi-a insuflat pasiunea pentru principiile armoniei - Aiki. În 1966 am început şi Karate, sub îndrumarea lui Henry Plee, 5 Dan, pionier al Karate-ului european.

- De unde pasiunea pentru vechile tradiţii ale Samurailor ?
- În 1970 l-am întâlnit pe Sensei T. Dogane, 4 Dan Judo dar care era şi expert într-o şcoală de Jujutsu Tradiţional – Hakko Ryu Aiki-Jujutsu derivată direct din tehnicile samurailor clanului imperial Takeda. Am fost extrem de intrigat de subtilităţile acestor forme vechi , mult mai profunde faţă de disciplinele mai recente , cu accent mai ales pe latura sportivă. De aici a început totul.

Ne puteţi spune mai mult despre acest jujutsu vechi ?
În 1973, deja ca instructor Aikikai , am plecat pentru prima oară în Japonia unde am trecut testul de 4 Dan Aiki Jujutsu Hakko Ryu. Am devenit astfel primul european, diplomat al unei scoli traditionale japoneze. Doi ani mai târziu am trecut testul de 5 dan (Shihan = maestru), la Tokyo, testat de maestrii Mimurodo si Terasawa. De atunci am revenit în Japonia de peste 20 de ori pentru aprofundarea cunoştinţelor

Ce înseamnă de fapt Aikijutsu, Jujutsu, Aikido ?
Aikido şi Judo sunt forme moderne şi simplificate de arte marţiale, derivate din vechile tehnici ale samurailor. Ele şi-au pierdut mult din spiritul lor marţial. Sursele lor sunt Aiki Jutsu şi Jujutsu. Jujutsu se traduce prin calea supleţii şi reprezintă forme elementare de auto apărare. Aiki jutsu are la bază armonia cu mişcarile adversarului, un control total prin folosirea forţei adverse. Aikijutsu-ul şcolii Takeda era rezervat samurailor de rang superior. Tehnicile Aikijutsu se pot practica de oricine la orice vârstă, pentru că sunt foarte naturale şi suple.

Cum aţi ajuns chiar la şcoala de arte marţiale a samurailor Takeda ?
Hakko Ryu este doar o derivaţie din tehnicile samurailor, utilă mai ales prin aplicaţii medicale, tehnici de presopunctură asociate cu atacul asupra punctelor din acupunctură. Eu am căutat însă sursa reala , şcoala Takeda, presupusă de mulţi a fi deja dispărută. Abia în 1986, am descoperit mica sală privată a Maestrului Nakamura – liderul şcolii şi a 44-a generaţie a familiei Takeda !

V-a acceptat imediat , oricine are acces la aşa ceva în Japonia ?
Nici vorbă. Artele marţiale ale samurailor ( So Budo – sistem complet de arte marţiale , cu şi fără arme ) sunt în Japonia parte a patrimoniului cultural, nu doar sporturi. Am fost primit acolo pe baza recomandărilor de la alţi profesori japonezi cu care am studiat. După mai mulţi ani de practică am avut acceptul de a introduce şcoala Takeda Ryu şi în Europa – o premieră deosebită.

Este adevărat că aţi fost numit samurai Takeda ?
În 1988 am fost adoptat formal în familia Takeda, cu numele Minamoto no Maroto – element esenţial în păstrarea tradiţiilor care cereau ca tehnicile secrete să fie predate doar membrilor familiei Takeda. Acesta a fost momentul deschiderii generale a şcolii către public. La începutul anilor 90 am fost testat în Japonia şi am trecut testele de 6 Dan Aikijutsu (tehnici fără arme), 5 Dan Iaido (sabie) şi 5 Dan Jodo (baston). Atunci am fost numit şi preşedinte al European Sobukai Takeda Ryu devenităîn timp Federaţia Internaţională de Takeda Ryu. În 2000, International Budo Association, federaţie prezidată de un nepot al lui Takeda Sogaku, Keido Yamaue 10 Dan Aikijutsu mi-a acordat 8 Dan Aikijutsu si titlul de Hanshi (Mare maestru)

Şi pe plan organizatoric?
Şcoala samurailor Takeda s-a impus rapid ca un sistem de educaţie tradiţională în societatea occidentală parţial saturată de un sport oarecum deformat, denaturat de ideea de afacere.Federaţia Mondială de Takeda Ryu reuneşte deja peste 25 de ţări unde principiile militare ale samurailor Takeda sunt perpetuate de instructori autorizaţi.

Ce ne puteţi spune în acest sens despre România ?
Românii au fost printre primii din Europa interesaţi Aikijutsu Takeda Ryu. Dl. Cristian Laiber, actualul instructor şef al organizaţiei din România şi de asemenea Vicepreşe-dinte European , este cel care m-a contactat prima oară în 1993. Au urmat ani lungi de antrenamente aici şi stagii în Franţa şi Belgia. La primul nostru Congres European (Taikai) organizat în Belgia, alături de instructori din diverse ţări şi Sensei Laiber a prezentat un dosar cu susţinea Piteştiul ca gazdă a viitorului Taikai. S-a aprobat şi iată ca al doilea Taikai de Aikijutsu se va desfăşura chiar în Piteşti.


Ce se va întâmpla efectiv la acest Taikai, organizat pe 11-12 iunie la Sala Sporturilor ?
Este un moment de sărbătoare a şcolii noastre, de reîntâlnire cu vechi prieteni din alte ţări, un moment de evaluare şi de iniţiere de noi proiecte, de innodare de noi relaţii şi prietenii. Antrenamentele vor fi supervizate de aproximativ 10 instructori cu grade minime de 5 Dan din mai multe ţări , ocazie pentru noi de a demonstra că diversitatea este un principiu care ne uneşte şi mai mult ca şcoală tradiţională. Vom încheia duminica 12 iunie, la Sala Sporturilor, cu o demonstraţie deosebită de tehnici tipice ale samurailor , cu şi fără arme la care îi aşteptăm pe toţi entuziaştii artelor marţiale .