Esenta IAIDO TAKEDA RYU

de Roland J.Maroteaux, 5 Dan Iaido        

    Arta japoneza a sabiei nu este doar un simplu fel de scrima. Nu numai ca tehnicile trebuie aplicate cu circumspectie si precizie, dar si corpul trebuie sa fie īn armonie cu tehnica, adoptānd mereu pozitii suple si drepte. Aici este extrem de important de amintit, ca Iaido Takeda Ryu implica un studiu aprofundat al respiratiei abdominale care permite lansarea unor Kiai-uri exact la momentul potrivit, acela al impactului lamei.

     Rapiditatea executiei, de asemenea a eschivelor si a blocajelor, a contra-atacurilor si a deplasarilor, devine un factor esential īn aprofundarea tehnicilor de sabie. Aceste tehnici de sabie sunt practicate īn Takeda Ryu sub doua forme si anume Tachi Ken Jutsu (lupta efectiva īn picioare) si Iaido – scoaterea efectiva a sabiei din teaca. De asemenea mai exista un element foarte important, a fi mereu īn armonie cu adversarul, atīt pe plan fizic cīt si pe plan mintal, sperānd mereu īn a dobāndi victoria dar fara ca aceasta sa fie un element legat doar de noroc sau īntāmplare. Īn Takeda Ryu Iaido, trebuie mereu pastrat īn minte gīndul ca adversarul poate fi un expert redutabil īntr-o scoala de arte martiale care nu va renunta la lupta decāt cānd aceasta va fi singura optiune ramasa disponibila.

     Atunci cānd doi samurai se īnfruntau pe vremurile de glorie ale Japoniei medievale, ambii stiau clar ca unul din ei va muri, dar nu stiau care. .

Chiar daca Iaido Takeda Ryu este una din disciplinele fundamentale ale scolii Takeda īn prezent si deci este accesibila oricui, starea de spirit necesara nu este foarte raspāndita īn occident si putini sunt capabili sa o dobāndeasca prin antrenament. La un foarte īnalt nivel, studiul Nuki Waza de exemplu permite taierea cu sabia exact acolo unde este fixata privirea. La un nivel si mai īnalt, se poate tinde spre a lovi exact acolo unde privirea a fost fixata pe adversar, īnainte de īnceperea efectiva a luptei.

Practic arta Iaido consta īn a scoate lama din teaca pentru a lovi primul adversarul care ataca si el īn acelasi timp īntr-un mod total imprevizibil. Pentru a atinge astfel de performante greu de imaginat trebuie antrenata atīt tehnica cīt si mai ales spiritul. Spiritul se antreneaza prin a nu īl fixa pe nimic.Īn momentul īn care se sesizeaza intentia adversarului de a ataca, spiritul nu trebuie fixat pe nimic, sau poate altfel spus, spiritul trebuie fixat asupra ansamblului om – sabie, fara a remarca ceva particular. Multi īncearca sa urmareasca sabia adversarului, dar aceasta este o eroare care trebuie evitata. Poate unii vor comenta ca este usor de explicat din vorbe. Asa si este ! Este nevoie de un antrenament asiduu si intens, executat cu o mare concentrare care sa permita aceasta stare de sublimare. Spiritul trebuie sa ramāna mereu atent si sa nu fie distrat de nimic din cele ce se afla īn jurul sau.Marii maestrii spun ca perfectiunea īncepe sa se īntrevada, atunci cānd spiritul practicantul sufera aceasta transmutatie din corpul sau, catre lama sabiei pe care o mānuieste.

Iaido practicat īn cadrul scolii Takeda Ryu este pastrat si transmis exact īn forma īn care era el aplicat pe cāmpul de lupta, cunoscānd o mare varietate de tehnici precum si de aplicatii ale acestora.Doar spiritul este cel care se poate acorda gestului permitānd dobāndirea unei dexteritati la īnceput deosebite, apoi si a unei maiestrii autentice. Acesta este singura cale posibila catre perfectiune si ea este accesibila oricui , doar prin antrenament…

Īn Romānia, Iaido Takeda Ryu este predat de Instructorul Sef al Takeda Ryu Romānia, Sensei Cristian Laiber, 1 dan Iaido Takeda ryu, 5 dan Aikijutsu Takeda Ryu.

      Antrenamente IAIDO la  RAIDEN Dojo Bucuresti (locatie) - vineri 19.00 - 20.30