Programa  Tehnica - AIKIJUTSU Takeda Ryu

  de la Kihon Waza la Henka Waza...Tehnica de Tanto Dori, de neutralizarea unui atac cu cutit, specifica Aikijutsu-ului Takeda Ryu

       Prima disciplina pe care trebuie sa o studieze un practicant de TAKEDA RYU este AIKIJUTSU TAKEDA RYU, arta luptei cu miinile goale, disciplina bazata pe suplete , pe miscari circulare menite de a prelua forta adversarului si de a o intoarce impotriva sa. AIKIJUTSU TAKEDA RYU permite chiar si unor persoane de talie redusa sa se apere cu succes de adversari mult mai puternici prin folosirea inteligenta a corpului si a eschivelor .

      Garda, pozitia de baza in lupta are o importanta deosebita in TAKEDA RYU. Principiul acestei garzi si al deplasarilor corespunzatoare, eschive (Tai Sabaki) ce se fac pornind de la aceasta garda sint fundamentale si se executa la fel pentru toate disciplinele incluse in scoala TAKEDA RYU. Pozitia de garda - KAMAE, este la fel atit in AIKIJUTSU, sint si in JU KENPO, in IAIDO, in JODO; la fel si echivele sint aceleasi doar distantele ( MA - AI ) difera in functie de arma folosita in disciplina respectiva.

       Aceasta garda specifica scolii TAKEDA RYU este cu piciorul drept mereu in fata , intocmai ca vechii experti japonezi de KENJUTSU ( lupta cu sabia). In aplicatii garda nu se schimba dar pozitia se poate schimba prin eschive si deplasari rapide - Sabaki. Tehnicile de baza - KIHON WAZA, se pot lucra atit pe o parte cit si pe cealalta.

      In tehnicile de AIKIJUTSU intotdeauna adversarul este permanent controlat chiar dupa momentul dupa ce acesta a lansat atacul - si aceasta este o alta caracteristica esentiala a scolii TAKEDA RYU AIKIJUTSU. Acest control deosebit al adversarilor pe toata durata executiei tehnicii este un aspect fundamental in TAKEDA RYU si nu da posibilitatea ca victoria in lupta sa fie intimplatoare. Controlul adversarului este un lucru pe care se insista extrem de mult inca de la inceput chiar daca practicantii sint incepatori si viteza de lucru este mai redusa.

      In testele de grad viteza si eficienta tehnica se cer abia incepind cu primul nivel al centurii negre -1 Dan (Shodan). Se considera ca incepind cu acest nivel abia , elevul incepe sa invete adevarata arta martiala in sine si tot ce a studiat pina atunci au fost doar tehnici ajutatoare sau auxiliare , dintr-un anumit punct de vedere . Pina la nivelul de centura neagra elevul cladeste bazele evolutiei sale viitoare , cu cit aceste baze vor fi mai stabile , cu atit evolutia sa ulterioara va fi mai rapida .

      In TAKEDA RYU, pina la 1 DAN se studiaza 30 de tehnici fundamentale grupate in 9 categorii :

   Ate Waza ...............................( lovituri)

Mochi Mawashi Waza............. ( tehnici de preluare circulare)

Kote Waza ..............................( tehnici pe incheietura miinii)

Ude Waza................................( luxatii ale bratelor)

Ashi Waza...............................( tehnici de picioare)

Koshi Waza.............................( proiectii de sold )

Tachi Jime Waza.....................( imobilizari in picioare)

Osae Jime Waza ……………..( control articular la sol)

Ne Gatame Waza.....................( imobilizari in lupta la sol)

         Acestea formeaza tehnicile fundamentale si sint cerute in forma lor de baza - KIHON WAZA, in cadrul testelor penru evaluarea gradelor . Fiecare dintre aceste tehnici se pot aplica pe diverse atacuri sau in diverse forme cum ar fi : Un IRIMI autentic- o intrare tipica Aikijutsu Takeda Ryu executata simultan cu o lovitura Shuto Ate. Aceasta este una din primele tehnici studiate in Takeda Ryu Aikijutsu.

- Shomen Uchi - lovitura frontala

- Yokomen Uchi - lovituri laterale

- Tsuki - Lovituri directe de pumn

- Te Dori - prize executate asupra miinilor          

- Tai Dori - prize asupra corpului, din fata spate , strangulari

- Tachi Waza - la lupta in picioare

- Suwari Waza - in cadul luptei la sol ( cand samurai cind se aflau in interiorul unor incaperi )

- Hanmi Hantachi Waza - lupta cind agresorul este in picioare iar cel ce se apara - la sol

      Toate acestea formeaza HENKA WAZA, variantele , aplicatiile ce pot diferi mult de la practicant la practicant pentru ca fiecare trebuie sa isi adapteze tehnicile din forma fundamentala KIHON , la o forma cit mai apropiata de modul sau propriu de miscare , la o forma cit mai familiara. Aceste HENKA WAZA constituie practic efortul propriu al elevului de a intelege o tehnica si nu doar de a copia ceea ce primeste de la profesorul sau. HENKA WAZA sint studiate la modul cel mai serios dupa ce elevul a deprins corect bazele tehnice ale sistemului : eschive, deplasari , stabilitate corporala , o buna postura in timpul executiei tehnice , tehnici de cadere, deci dupa ce elevul atinge nivelul de centura neagra - 1 Dan .

        Este foarte important de remarcat ca tehnicile de TAKEDA RYU sint chiar tehnicile folosite de samuraii acestui faimos clan japonez, in timpul bataliilor, pe cimpul de lupta . Ele au fost transmise, fara modificari pina in prezent iar scoala TAKEDA se concentreaza nu doar pe ideea de autoaparare ci , poate mult mai important pe ideea de lupta reala cu un alt EXPERT in arte martiale si nu cu un simplu agresor. Acest aspect este o trasatura foarte importanta a scolii TAKEDA RYU. In Europa multe din aceste tehnici de AIKIJUTSU antic sint predate, multe dintre ele pentru prima oara in afara Japoniei de catre Roland J. Maroteaux , 8 Dan, Dai Shihan Takeda Ryu al carui reprezentant in Romania este Sensei C.Laiber, 5 Dan RenshiAntrenamente de Aikijutsu / Aikido , Jujutsu, Iaido , Jodo Takeda Ryu - RAIDNE DOJO Bucuresti ( Metrou Semanatoarea)

Aikijutsu in Bucuresti ?  Raiden Dojo  - 0742.806317

      marti : 20.30 - 22.00   vineri : 19 - 20.30     duminica : 9 - 11