UCHI DESHI la Sensei Maroteaux - o experienta unica

      Traditia elevilor interni (uchi deshi) era in trecut una din cele mai importante traditii legate de practica serioasa a artelor martiale si de relatia ce se stabilea intre maestru si discipol, relatie diferita de ceea astazi exista relatia intre profesor si elev. Exista intr-adevar in lumea occidentala actuala o mare confuzie intre aceste doua tipuri de relatii, ele tind sa fie echivalate de cei mai multi fie din ignoranta fie din exces de zel in etalarea cunostintelor despre orient ( extremism in ambele cazuri ). Mai exista si tendinta minimizarii valoarii practicilor Uchi Deshi, ele fiind vazute doar ca un anacronism al unei epoci japoneze demult trecute, un simplu moft din dorinta de a parea ceea ce nu esti.

      Am sa incerc sa prezint in acest articol ce inseamna in realitate aceasta practica, inca in vigoare in extrem de putine dojo traditionale din Japonia, si cu atit mai putin in Europa.

Am avut ocazia deosebita si onoarea totodata de a fi invitat de catre Sensei Maroteaux, Takeda Ryu Shihan, 8 Dan Aikijutsu, 5 Dan Iaido, 5 Dan Jodo pentru a studia si aprofunda disciplinele Takeda Ryu in dojo-ul sau personal timp de o saptamina. Ocazie deosebita pentru ca Sensei Maroteaux este un om foarte ocupat si conduce stagii de perfectionare in aproape fiecare weekend in Franta si in multe alte tari ; onoare deosebita pentru ca odata ce cineva devine elev serios (centura neagra - yudansha) doar maestrul este cel ce poate lua initiativa unei actiuni sau invitatii iar elevul nu poate sa se autoinvite de exemplu ca Uchi Deshi, sau sa se auto propuna pentru teste de grad.

     De citiva ani Shihan Maroteaux si-a inaugurat un mic Dojo personal, la parterul locuintei personale, numit Marotokan Dojo, dupa numele japonez care l-a primit de la Soke Nakamura. Acest Dojo este destinat in exclusivitate centurilor negre avansate, gradelor superioare ce vin sa se specializeze in disciplinele Takeda Ryu. Marotokan Dojo este un spatiu mic, tipic pentru dojo-urile traditionale japoneze, dar unde fiecare lucru respira si emana un viu sentiment BUDO…Fiecare lucru din Marotokan Dojo aduce cu sine o lunga istorie si multe sentimente…toate sunt obiecte vechi si chiar rare japoneze aduse de Sensei Maroteaux din cele 17 calatorii ale sale in Japonia, sau primite de la Experti de renume in Arte Martiale. Este ca un mic muzeu al unei intregi vieti, cu toate peripetiile si intimplarile ei…Sensei Barnavol si Sensei Laiber ca Uchideshi la Sensei Maroteaux, practicand un Kata de Iaido cu partener specific acestei scoli

        De foarte scurt timp, Sensei Maroteaux a adaugat acestui dojo, o mica incapere, transformata de ingenioasa sa sotie Myriam Desveaud, intr-o camera cu o extrem de placuta ambianta japoneza destinata primirii elevilor Uchi Deshi. Este camera pe care am avut din nou onoarea de a o inaugura pentru ca am fost primul Uchi Deshi ce a studiat aici timp de o saptamina. 

      Antrenamentele erau in general de doua ori pe zi dar practic 24 de ore din 24 erau dedicate artelor martiale prin discutiile permanente pe care le aveam cu Sensei Maroteaux si prin unele antrenament spontane, la care nu ma asteptam. Seara am avut ocazia sa parcurg o parte din biblioteca aflata in posesia lui Sensei Maroteaux, lucrari rare de arte martiale, unicate in Europa iar altele cu siguranta rare si in Japonia: carti de Aikijutsu Takeda Ryu, Daito Ryu, Onoha Itto Ryu Iaido, carti despre istoria clanului Takeda, si despre faimosul general Takeda Shingen (ce a inspirat si celebrul film “Kagemusha”). La antrenamente Sensei Maroteaux a pus accentul mai ales pe numeroasele detalii, atit de importante pentru o tehnica cu adevarat japoneza, estetica, economica si nu in ultimul rind extrem de eficace.

   Am aprofundat in special Iaido, mai ales ca trecusem deja testul de Shodan Iaido Takeda Ryu Maroto Ha la stagiul de la Cagnes-sur-Mer (Coasta de Azur). L-am insotit pe Sensei Maroteaux la acest stagiu de weekend si am avut prilejul sa vizitez putin Coasta de Azur si sa cunosc numerosi alti practicanti pasionati de Takeda Ryu. La sfirsitul stagiului, dupa testul de Shodan Iaido am fost solicitat, spre surprinderea mea, sa fac si o demonstratie de Yonnin Randori (lupta libera cu 4 adversari !!).Antrenamentele de Iaido au fost zilnice la Marotokan Dojo, si nu rar am executat o ora intreaga aceeasi miscare in cautarea “gestului perfect”…Profit de aceasta ocazie pentru a multumi si lui Sensei Christian Barnavol alaturi de care am studiat metodele de Aikijutsu pentru Yondan, mai ales secretele extrem de dureroaselor Gakuun (apasari pe puncte vitale. Antrenamentul a fost tipic japonez si am studiat sub indrumarea atenta a lui Shihan Maroteaux mai ales intrarea in tehnica, de fapt partea cea mai importanta …Ulterior Shihan Maroteaux mi-a explicat modul in care a studiat aceste tehnici prima data cu Shihan Mimurodo (Hakko Ryu) si mi-a explicat diferentele dintre tehnica martiala de Gakuun Takeda Ryu fata de aplicatiile preponderent terapeutice din Hakko Ryu. Nu este vorba de tehnici mai bune sau mai rele ci doar de finalitati diferite.

        Apoi in ultima zi am vizitat cu Sensei Maroteaux, regiunile magnifice din sudul Frantei de pe linga Avignon si ne-am intors mult dupa prinz…In scurt timp antrenamentul a inceput din nou in Marotokan Dojo si chiar daca eram destul de obosit am practicat singur Iaido. Dupa o ora si jumatate de iaido a sosit si Sensei Claude Chantegrel 5 Dan Takeda Ryu si am inceput un nou antrenament de Aikijutsu…Dupa acest antrenament Sensei Maroteaux mi-a cerut brusc toata programa de Yondan…Mi-am revenit din uimire si …toata oboseala trecuse…exista doar adversarul asupra caruia trebuia sa ma concentrez. Testul a durat peste o ora dar eu am avut senzatia ca nu se mai sfirsea.

Dupa testul de Yondan (4 Dan) Aikijutsu Takeda Ryu, alaturi de Sensei Maroteaux si de Sensei Chantegrel

      Intr-un final Sensei Maroteaux a intins rapid o masa japoneza si m-a anuntat ca am trecut testul….Inca nu imi reveneam din uimire…Demonstratia cu 4 adversari fusese parte din test, plimbarea prelungita de dimineata isi avusese rostul ei, sa fiu obosit si fizic sa mai pot depune efort…astfel ramine doar KI-ul ca unica speranta… Decernarea oficiala a Diplomei de 4 Dan (yondan) precum si a Certificatului de Sensei in Aikijutsu Takeda RyuDupa sake-ul traditional Sensei mi-a spus ca ceva similar i se intimplase si dinsului in Japonia in urma cu multi ani cind trecuse testul de 4 Dan…O extrem de frumoasa amintire care imi va ramine mereu in suflet….Am fost apoi numit Instructor Sef pentru Romania, autorizat sa testez elevi inclusiv pina la inclusiv shodan (1 Dan) in Aikijutsu si sa decernez diplomele semnate de Shihan Maroteaux.