Stagiu International Extraordinar – Bruxelles – Dai Nippon Butokukai Taikai , 2006


    In iunie 2006, a avut loc in Belgia, cel mai mare stagiu de arte martiale traditionale japoneze din Europa de pana acum. Stagiul a fost de asemenea o premiera si pentru Belgia beneficiind de o organizare deosebita si prestigioasa :
- Divizia Internationala a Dai Nippon Butokukai, cu sediul in SUA
- Dai Nippon Butokukai Honbu Dojo din Kyoto, Japonia
- Ramura belgiana a DNBK
- Centrul Cultural al Educatiei, Japonia

     Dai Nippon Butokukai este cea mai veche asociatie japoneza de arte martiale traditionale, infiintata acum mai bine de 1000 de ani, in 794, in interiorul familiei imperiale japoneze, pentru a promova artele martiale ca mijloc de discplinarea samurailor din subordine precum si pentru calirea personalitatii si a abilitatilor lor de razboinici. Sediul principal al Dai Nippon Butokukai a fost templul Butokuden din Kyoto – vechea capitala a Japoniei medievale, sediu pastrat neschimbat si in prezent. Organizatia este si in prezent patronata de Casa Imperiala Japoneza prin persoana printului Higashi Fushimi Jigo. Scopul organizatiei este de a promova idealurile si filozofia autentica a artelor martiale ale vechilor samurai, dincolo de aspecte sportive limitate sau de cele pur comerciale. Fiind o asociatie reputata si elitista, nu sunt admisi ca membri decat practicanti cu nivelul minim de centura neagra, recomandati de alti membrii pentru caracterul lor si abilitatile lor martiale.

    Pentru prima oara in afara Japoniei la acest seminar special au participat peste 250 de participanti din peste 22 de tari si o impresionanta delegatie nipona alcatuita de experti in arte martiale japoneze traditionale : Judo, Karate, Aikijutsu, Aikido, Jujutsu, Kendo, Iaido, Naginata, Kenjutsu.
Dintre expertii de la Butokuden Tokyo putem aminti urmatoarele personalitati :
- Takemichi Kuwahara, Shinden Ryu Jujutsu Soke, 9 Dan, Hanshi
- Takeo Nakada, Toyama Ryu Iaido, Funden Ryu Sojutsu , 8 Dan Hanshi
- Kazuhiko Kumai, Hoki Ryu Iaido, 8 Dan Hanshi
- Haruhiko Ochiai, Suifu Ryu Iaido, 7 Dan Kyoshi
- Tatsuzuki Morisaki, Shito Ryu Karate, 7 Dan
- Hachiro Kawamura, Yanagi Ryu Jujutsu, 8 Dan Hanshi
- Yutaka Asano, Shinden Ryu Jujutsu, 6 Dan Renshi
- Takao Kitano, Shinden Ryu Jujutsu, 8 Dan Kyoshi
- Nobuyuki Koshima, Shinden Ryu Jujutsu, 6 Dan Renshi
Toti acestia au reprezentat delegatia nipona condusa de marele maestru Hanshi Hamada, 9 Dan Aikido, expert de asemenea in Iaido, Jujutsu si Karate.

       Stagiul a fost deschis in mod ceremonial in loviturile tobei japoneze (Taiko) dupa care oficialii prezenti au adresat calde mesaje de bun venit celor prezenti. Astfel am putut remarca mesajul casei regale japoneze catre cei prezenti – de asemenea printul Higashi Fushimi a daruit organizatorilor o caligrafie deosebita semnificand „Butoku” – tradus prin „virtuti martiale”. De asemenea reprezentantii primariei din Bruxelles si ai ministerului culturii belgian, ai Ambasadei Japoniei in Belgia au transmis participantilor aceleasi calde urari de bun venit, din partea Casei Regale a Belgiei. Dupa ce si expertii niponi si-au exprimat cele mai bune urari cu ocazia acestui eveniment deosebit, seminarul a fost deschis in mod oficial cu demonstratiile traditionale de sabie „Harai no Gi” ale maestrilor Hamada, Ochiai si Kumai. Dupa aceea au urmat cursuri separate pe discipline: sabie ( mai multe stiluri de Iaido), Jujutsu (2 stiluri de Jujutsu), Aikido, Karate, Kendo, Naginata si de asemenea teste dure de grad pe principalele discipline. Cu aceasta ocazie Sensei Laiber a trecut cu brio testul de 5 Dan Aikijutsu – practic o re-evaluare dupa standarde pur japoneze, test condus de Hanshi Hamada. Acum Sensei Cristian Laiber este singurul roman, 5 Dan Aikijujutsu Takeda Ryu, expert certificat de DNBK Japonia.
           A doua zi a fost rezervata in intregime demostratiilor de arte martiale si a debutat cu intrare pe tatami a marilor experti japonezi ce au tinut cu rasuflarea oprita sutele de practicanti prezenti. De remarcat realismul tehnicilor de sabie din scoala Toyama Ryu, armonia deosebita a tehnicii de sabie a lui Hanshi Hamada, naturaletea miscarilor lui Soke Kuwahara 8 Dan Shinden Ryu Jujutsu la cei 85 de ani ai sai, tehnicile spectaculoase de sabie contra lance din Funden Ryu prezentate de Hanshi Nakada, precum si explozia si energia loviturilor de Karate ale lui Sensei Morisaki.
          Partea a doua a zilei a fost rezervata demonstratiilor reprezentantilor din celelalte tari participante la acest eveniment deosebit. Numeroase echipe de la dojo-uri din SUA, Anglia, Franta, Belgia, Germania, Romania, Rusia, Malta, Portugalia, Italia, Grecia ,etc si altele au facut simultan demostratii pe cele 4 tatami-uri (saltele) in care fusese impartita marea sala a complexului sportiv Ganshoren din Bruxelles.

     Sensei Maroteaux a reunit in grupa sa prezenta la demonstratii pe Sensei Charlopeaux, 6 Dan Takeda Ryu - Franta , Sensei Eric van Antverpen 5 Dan Aikijutsu - Belgia, Sensei Kostas Karipidis - 5 Dan Aikijutsu - Grecia si Sensei Cristian Laiber 5 Dan Aikijutsu - Romania. Avand in vedere ca aceasta a fost una din putinele demonstratii ale unor scoli traditionale prezentate de non japonezi, demonstratia a fost apreciata de inaltii experti japonezi prezenti la eveniment. Cele mai bune demonstratii au primit premii simbolice constand in plachete aniversare,ca recompensa mai ales pentru spritul demonstrat cu aceasta ocazie si nu pentru latura sportiva. Toate disciplinele practicate in cadrul DNBK, nu se fac ca si sport si ca metoda de a intari prin tehnica, trupul si spiritul, de a forma caractere nobile, de luptatori, intocmai precum vechii samurai din legendele trecutului.

 

      O premiera pentru acest seminar a fost prezenta practicatilor de Takeda Ryu, ramura condusa de Sensei Roland Maroteaux. Hanshi Hamada a apreciat spiritul corect, specific unei scoli de samurai, pe care il preda Sensei Maroteaux dincolo de tehnica de Aikijutsu. In DNBK, existau deja recunoscute scoli de Aikijutsu dar numai din ramura Daito Ryu, mult mai populara. Takeda Ryu Nakamura Ha intampinase unele probleme la recunoasterea oficiala tocmai din cauza promovarii intense a ideii de competitie in mai toate disciplinele scolii (Aiki, Kendo, Jodo, Jukenpo, etc). Iata ca acum, dupa o participare masiva ca numar, practicantii de Takeda Ryu MarotoHa au demonstrat acum in fata celor mai reputati experti niponi ca apartin cu adevarat marii familii a artelor martiale traditionale japoneze, considerate acolo parte a patrimoniului cultural national nipon. Ca urmare, dupa ce mai multi experti in Aikijutsu Takeda Ryu au fost testati dupa standarde pur japoneze, Sensei Maroteaux a devenit 8 Dan Kyoshi – cel mai mare grad in Aikijutsu in afara Japoniei, recunoscut oficial de DNBK si de Casa Imperiala Nipona.

    O alta premiera – Hanshi Hamada, propus infiintarea unei divizii speciale de AIKI JUJUTSU in cadrul DNBK, dat fiind numarul mare de centuri negre din Takeda Ryu ce au inceput demersurile pentru certificarea japoneza. In Romania, pe langa Sensei Laiber care este acum membru cu drepturi depline in DNBK, alti elevi de la dojo-urile sale au devenit „general member” pregatindu-se cu grija pentru testele de certificare japoneze. Aflam cu bucurie de la Sensei Maroteaux ca divizia speciala de AIKIJUJUTSU s-a aprobat de catre HONBU DOJO astfel ca diplomele japoneze DNBK pe Takeda Ryu vor purta de acum aceasta denumire pentru a separa stilul nostru de Jujutsu. La Taikai-ul de la Toronto de asemenea a fost recunoscuta si practica Iaido-ului Takeda Ryu in cadrul DNBK !

         Urmatorul seminar international de aceeasi anvergura va fi in 2008, chiar la templu ButokuDen din Kyoto – un eveniment cultural ce va dura aproximativ o saptamana si la care speram ca si practicantii romani de Takeda Ryu vor fi prezenti.