Stagiu National - TAKEDA RYU AikiJutsu si Iaido , Budapesta 2006

    In perioada ....Pentru a 8-a oara sensei Laiber a fost invitat de catre Asociatia Maghiara de Takeda Ryu, la fondarea careia a contribuit efectiv in urma cu mai bine de 5 ani, sa tina un nou seminar de arte martiale traditionale, specifice clanului renumitilor samurai TAKEDA.

      Stagiul din Ungaria a fost deosebit prin faptul ca pe Aikijutsu, s-au predat tehnici avansate, deja multi practicanti de acolo avind experienta de minim 3-4 ani si de asemenea Sensei Laiber a predat si primul seminar de Iaido Takeda Ryu din aceasta tara.  Practicantii maghiari au fost foarte receptivi la tehnicile scolii Takeda si acum si la tehnicile se arme, mai exact la nobila arta a sabiei japoneze.

       Sensei Laiber a predat bazele Iaido-ului scolii Takeda Ryu, cu accent pe principiile care fac din aceasta arta ceva util si in zilele noastre …echilibru interior si exterior, putere marita de interiorizare, atentia sporita la detaliu, capacitate de interiorizare intr-o lume extrem de exterioara si de comerciala , etc. De asemenea au fost subliniate si aspectele martiale ale Iaido-ului scolii Takeda, care este un iaido martial - cu tehnici desprinse direct pe pe cimpurile de lupta antice, unde samuraii lupta pe viata si pe moarte. Putini stiu ca multe din actualele scoli de Iaido au fost dezvoltate dupa ce perioada razboinica a Japoniei cam trecuse, iar Iaido era practicat doar ca forma rituala de respect pentru sabie si traditia stramosilor razboinici. Formele vechi precum Takeda Ryu Iaido, au detalii fine care permit atingerea unor zone vitale chiar la un adversar protejat de o armura, exact ca vechii samurai. Aceasta armura poate neutraliza eficienta multora dintre tehnicile ale ryu-rilor moderne de iai. 

      In final putem remarca un fapt deosebit – Dl.Kun Kalman, din Budapesta a inceput studiul Aikijutsu-ului scolii Takeda cu Sensei Laiber si Senpai Gyula Brandeburg in urma cu 5 ani, la virsta de 65 de ani. Acum, dupa 5 ani de practica regulata, in ciuda unui handicap fizic evident (un picior mai scurt si cu mobilitate limitata, in urmaunui grav accident auto) a trecut cu brio testul de centura neagra 1 Dan, la virsta de 70 de ani !!!.Iata ca virsta deci nu este un impediment pentru practica artelor martiale traditionale, si ca totul este o problema de atitudine …Iata diferenta clara intre sport si arta martiala traditionala…

      De asemenea un nou Dojo de Aikido modern, dintr-o localitate de linga Budapesta , a fost autorizat de sensei Laiber sa fie autorizat sa practice traditia scolii Takeda prin instructorul lor care a facut practic o reintoarcere la baze de la Aikido modern la Takeda Ryu Aikijutsu …Se pare ca in toamna deja vor fi 3 asemenea sali in Ungaria si sensei Laiber va fi invitat mai des sa predea celor pasionati de a pune in practica vechi  principii (etice, morale, martiale, strategice) ale samurailor. Felicitari tuturor practicantilor magyari si de asemenea liderului lor, Senpai Gyula Brandenburg, recent primit si el in rindurile membrilor Dai Nippon Butokukai