Stagiu National Aikijutsu 2002 - Constanta

Senpai Liviu Prodan, 1 Dan Aikijutsu

In perioada 17-22 08.2002 a avut loc un eveniment deosebit: stagiul national de TAKEDA RYU SOBUDO ( “Budo Complet”- Aikijutsu, Iaido, Jodo , Ju Kenpo ,etc.) sustinut de Dai Shihan Roland Maroteaux, 8 Dan Aikijutsu, 6 Dan Aikido, 5 Dan Iaido si Jodo, primul Shihan european pe Hakko Ryu, discipol direct a lui Hisashi Nakamura, al 44-lea mostenitor al autenticelor traditii martiale perpetuate de celebra scoala a samurailor TAKEDA.

takeda_grup.jpg (19023 bytes)

    Deja cunoscut de mai bine de 9 ani practicantilor români de BUDO Traditional, Shihan Maroteaux a venit de aceasta data în România, dupa o pauza de aproape 3 ani la invitatia directa a lui Sensei Cristian Laiber, 4 Dan Aikijutsu Takeda Ryu, directorul tehnic al Asociatiei Bujutsu Takeda Ryu Romania, unica organizatie oficiala responsabila de promovarea acestei arte martiale traditionale în tara noastra.Stagiul a avut loc, ca de obicei, la Constanta si a fost axat mai ales pe perfectionarea practicantilor în formele traditionale de Aikijutsu. Pe tot parcursul seminarului Sensei Maroteaux a insistat asupra importantei posturilor corecte în executarea unei tehnici precum si dezvoltarea unei atitudini tipice “ZAN SHIN” (spirit alert, treaz) gata de actiona în orice situatii.

Peste 50 de participanti din Ungaria, Belgia, si dojo-urile oficiale de Takeda Ryu din România ( Raiden Dojo Bucuresti , Yamabushi Dojo Pitesti , Ryusuikan Dojo Constanta, Satori Do Dojo Rosiori, Yamatokan Dojo C-lung Moldovenesc, Jukikan Dojo Cluj, Mariokan Dojo Cernavoda, Hagakure Dojo Timisoara, Makotokan Dojo Constanta) au exersat tehnici armonioase AIKI, adaptate unui atac unic în fiecare zi. S-au aprofundat astfel forme de baza Kihon si Henka (aplicatii) pentru programa scolii Takeda ryu Aikijutsu pâna la nivelul de Sandan (3 Dan). O parte a instructorilor au putut urma un curs special de JO DO Takeda Ryu, sub îndrumarea atenta a lui Sensei Maroteaux. S-au studiat bazele scolii si de asemenea Shodan No Kata , precum si aplicatii de Kumi Jo. Traditionalist si totusi volubil, energic si strict la antrenamente, reusind sa faca placute sedintele intense de pregatire prin tactul sau desavârsit, Sensei Marotoux ne-a demonstrat ce înseamna AIKIJUTSU: eficienta unei tehnici pline de suplete, controlul perfect al adversarului (caracteristica esentiala si specifica a scolii TAKEDA) , în acelasi timp demonstrând importanta exersarii tehnicilor de baza, “kihon” nu numai pentru executia corecta a tehnicii dar si pentru procesul de predare.

Curs de Jodo Takeda RyuÎn final, asistat de Sensei Cristian Laiber, Sensei Maroteaux, a examinat candidatii la nivelul de centura neagra – Shodan (1 Dan). Dupa un test riguros, toti cei 6 elevi au fost recunoscuti ca 1 Dan Takeda Ryu Aikijutsu Maroto Ha  Ovidiu Merila – Yamatokan Dojo, Adrian Tatarescu - Yamabushi Dojo Pitesti, Moraru Magda - Satori Do Dojo Rosiori, Moraru Dan - Satori Do Dojo Rosiori, Soare Liviu - Satori Do Dojo Rosiori, Martac Savu – Satori Do Dojo Rosiori

De asemenea, cu aceasta ocazie, Sensei Maroteaux a sustinut si primul test de grad în Jodo Takeda Ryu în România. Cei doi instructori deveniti acum 1 Dan Jodo Takeda Ryu sunt Liviu Voiculeanu, Instr. Sef al Satori Do Dojo Rosiori precum si Cristian Laiber Instr. Sef al Yamabushi Dojo Pitesti si Raiden Dojo Bucuresti.In acest fel, Sensei Cristian Laiber a întrunit toate conditiile pentru a primi primul nivel de „Menkyo” al scolii Takeda – „Shoden Kyohan” : 4 Dan Aikijutsu, 1 Dan Iaido, 1 Dan Jodo. Pentru prima data în România, Shihan Roland Maroteaux a decernat acest important titlu lui Cristian Laiber care a devenit astfel primul român cu un nivel de Menkyo în scoala Takeda Ryu, de fapt chiar primul recunoscut oficial într-o veche scoala japoneza (koryu).

takeda_densho.jpg (9853 bytes)

În alocutiunea de final a lui Sensei Maroteaux în cadrul festivitatii de încheiere a stagiului s-a subliniat importanta implicarii tuturor, elevi si mai ales instructori, în promovarea si dezvoltarea scolii TAKEDA. Se preconizeaza pe viitor, accesul la aceste stagii la nivel international, doar pentru membrii scolii, cu o vechime minima în Dojo-urile de Takeda Ryu. Sensei Maroteaux si-a anuntat probabil ultimul stagiu în România în vara anului 2004, dupa care urmeaza sa anuleze stagiile internationale, conducând doar antrenamente la Marotokan Dojo (pt. instructori) si doua stagii internationale pe an în Franta.

Tot cu ocazia acestui Seminar International, s-a restructurat si vechea asociatie BUJUTSU TAKEDA RYU din România, unica recunoscuta de Sensei Maroteaux si de ESTAM – WTMF pentru practica acestei discipline in tara noastra. Noul presedinte al asociatiei române a fost ales Dl. Liviu Voiculeanu, 2 Dan Aikijutsu, 1 Dan Jodo , Sensei Cristian Laiber ramânând Instr. Sef al organizatiei si reprezentant la nivel international al ESTAM (European Sobukai Takeda Ryu Marotoha ). Noua asociatie a fost afiliata de Dl Liviu Voiculeanu, ca structura independenta , departament de Aikijutsu, în cadrul Federatiei de Aikido (FRA) condusa de Sensei Dan Ionescu, 7 Dan Aikido. Membrii asociatiei au discutat regulamentul noi structuri si de asemenea s-au fixat stagii nationale la Rosiori si Câmpulung Moldovenesc (lunile octombrie si noiembrie, 2002).

În încheiere doresc sa adresez multumiri în numele tuturor organizatorilor si a tuturor celor ce au participat la acest stagiu, celor care au contribuit direct la organizarea deosebit de eficienta a acestui eveniment international. Este vorba de D-na directoare a Agentiei de Turism « Mistral Voyages » , Corina Martin, directoarea DJTS Constanta D-na Elena Frâncu si nu în ultimul rând unor oameni deosebiti de la Lic. Nr 4 Constanta – International de Informatica , D-na directoare Zamfirescu Lucica si Dl. Administrator Vioreanu Valeriu.

Multumim Sensei Maroteaux si Va asteptam la urmatorul stagiu în Romania!