Artele Martiale – Punte de legatura intre tari, orase …
             Stagii de Takeda Ryu Aikijutsu în Alexandroupoli si Pitesti


          
La inceputul lunii mai 2006 Sensei Laiber, 5 Dan Aikijutsu Takeda Ryu , Instructorul Sef al clubului pitestean Yamabushi Dojo Pitesti, a fost invitat în Grecia , ca asistent al lui Shihan Serge Charlopeaux, 6 Dan Takeda Ryu (instructorul sef din Franta), la invitatia HETAMA (Federatia Elena de Takeda Ryu) reprezentata de Sensei Karipidis, 4 Dan Takeda Ryu, maior în armata elena.
      Invitatia a fost lansata cu ocazia Stagiului International de Takeda Ryu Aikijutsu, gazduit de frumosul oras Alexandroupoli si organizat si cu sprijinul primariei locale precum si a asociatiei de promovarea sportului din acest oras. Invitati speciali au fost colonei si generali – grade mari din ierarhia militara a Greciei, cadre didactice ale Academiei Militare din Atena, care s-au aratat extrem de interesati de introducerea acestei discipline ca sistem oficial de pregatirea armatei în armata elena. Interesul este justificat cu siguranta de faptul ca scoala Takeda este chiar o traditiei militare si culturale a samurailor familiei Takeda, o reputata familie a razboinicilor japonezi ce se perpetueaza deja de peste 44 de generatii.
      Cursurile de Aikijutsu au fost sustinute de Shihan Charlopeaux, asistat de Sensei Cristian Laiber care a fost si translatorul oficial al acestui seminar pentru traducerea întregului seminar in limba engleza. Sensei Charlopeaux a pus mult accent pe folosirea unei posturi corecte a corpului care sa genereze maxim de eficienta – manifestata mai ales prin controlul total al adversarului.

     Clipuri Video AIKIJUTSU - Shihan Charlopeaux si Sensei Laiber, Grecia - 2006

          

Tehnicile articulare erau precedate de lovituri care mai ales perturbau adversarul….odata creata aceasta deschidere în garda adversa, durerea provocata de tehnica articulara era covirsitoare putind duce chiar la lesin. Oricum toata aceasta actiune se produce in maxim 3 secunde si nu permite adversarului nici cel mai mic contra atac…Scopul în Takeda Ryu Aikijutsu, sursa Aikido-ului modern, nu este deloc de a distruge adversarul, ci de a îl controla si de a îl impiedica sa îsi puna în aplicatie propriul sau atac.
         A doua zi, Sensei Laiber a sustinut de asemenea un curs de Aikijutsu cu cei peste 50 de participanti din Grecia si Rominia, insistind de asemenea pe ideea de dezechilibru fizic transpus apoi catre un dezechilibru psihic al adversarului. Finalizarea este apoi simpla, tinind cont de starea sa confuza. Practicantii avansati au beneficiat de un antrenament special de aparare contra armelor, cu miinile goale, mai exact contra atacurilor de cutit si de baston. Dar acest stagiu s-a desfasurat pe mai multe planuri, cel martial fiind doar o parte a sa. Primaria din Alexandroupoli s-a implicat activ în organizarea acestui eveniment, astfel ca înca din prima zi, primarul din Alexandroupoli , dl. George Vasilis, a primit delegatiile straine : romine si franceza, in mod oficial, la primarie, eveniment larg meditiatizat de presa elena aflata alaturi pe tot cursul manifestarii. Dl. Laiber ca reprezentant al delegatiei romine, dar si al orasului Pitesti, a înminat Dl Primar Vasilis, din partea d-lui Primar Tudor Pendiuc, în semn de prietenie între orase, atit pliante si brosuri cu frumosul nostru oras cit si un set decorativ de vaze in forma de lalea – ca simbol al orasului Pitesti. Gestul a fost returnat de Dl. Vasilis, care a trimis Primariei Pitesti, tot prin Dl Cristian Laiber, ca semn de apreciere, o macheta a Farului din Alexandoupoli – simbol principal al orasului. Discutiile ulterioare de la Primarie s-au purtat în jurul ideilor de traditii martiale japoneze care sunt deja o parte a culturii cu mult peste ideea de simplu sport, a ideeii de a intermedia colaborari mai strinsa între tarile prezente la eveniment. S-a exprimat chiar bucuria pentru evolutia economica a Rominiei, si chiar s-a propus o apropiere între Pitesti si Alexandroupolis chiar si pe plan economic.

   Revenind în Pitesti, cu ocazia Zilelor Orasului Pitesti, Dl. Cristian Laiber a organizat un stagiu National de Aikijutsu, unde a fost invitat si Dl.Primar Tudor Pediuc. Dinsul a apreciat amploarea manifestarii, precum si interesul crescut al unei largi categorii a polpulatiei pentru artele martiale traditionale, dincolo de aspectele pur sportive, ci pe plan psihic, al sanatatii, al unei mai bune integrari în comunitate. Dupa demonstratiile sustinute de copiii de la Fuji San Dojo Mioveni Dojo de practicantii de la cluburile Yamabushi Dojo Pitesti, Raiden Dojo Bucuresti, Makotokan Constanta, Mushindo Cernavoda, Suishin Galati, Dl. Laiber a înmanat d-lui Tudor Pediuc, simbolurile prieteniei orasului Alexandroupoli, transmitind totodata concluziile discutiilor si ale evenimentelor desfasurate acolo.
      Cu siguranta aceste evenimente nu sunt decit începutul unei foarte bune colaborari între cele doua tari pe planul artelor martiale, o deschidere si o apropiere facuta prin practica Aikijutsu-lui traditional, între doua popoare apropiate geografic.

      Un nou stagiu International va avea loc in Alexandropolis in 18 - 20 aprilie 2007 cu participarea lui Sensei Marotueaux, asistat de Sensei Serge Charlopeaux, Sensei Cristian Laiber si Sensei Kostas Karipidis.