Enshin Ha Takeda Ryu cu Kancho Machida Kenshinsai

       Dupa participarea la Demonstratia Internationala de arte martiale din Kyoto - Dai Nippon Butokukai Taikai, prilejuita de aniversarea Imparatului Japoniei, ma indrept catre provincia Chiba unde am informatii extrem de vagi despre existenta unui preot Shingon (budism ezoteric japonez), maestru al scolii Takeda Ryu, elev direct în dojo-ul ultimului Soke oficial al scolii Takeda – Ichio Oba, unde a fost coleg chiar cu Sensei Nakamura, fondatorul ramurii Takeda Ryu Nakamura Ha)

      Pentru ca mica localitate japoneza este de dimensiunea unui mic oras la noi, cu mai multe gari chiar, încerc sa ma informez despre Machida Sensei, chiar la Politia de lânga gara. Aici, 4-5 ofiteri extrem de amabili, din care doar unul vorbitor de japoneza, încearca sa îmi explice cam ce arte martiale se fac acolo. Primesc informatii despre dojo-uri de karate, jujutsu, naginata chiar, judo dar eu îl vreau pe cel al lui Machida sensei despre care se pare ca nu prea a auzit nimeni pe aici. Le explic ca Machida sensei este si preot Shingon în speranta unor sanse mai mari de reusita. Aflu ca exista cam 14 temple în localitate dar cei de la politie nu sunt în masura sa îmi deja date despre specificul acestora. Plec usor dezamagit, dar cu noi sperante, vazând câteva taxiuri pe lânga mica gara. Taximetristii ar putea sa stie, incercam sa îmi fac curaj…când, realizez ca unul din ofiterii de politie alerga dupa mine, strigand dupa mine „ Gaijin San, Gaijin San !” . Descoperisera o familie Machida, undeva la iesirea din localitatea si dupa ce le-am multumit pentru eforturile lor , greu de imaginat în orice alta tara cred, plec fericit catre maestrul scolii Takeda pe care speram sa îl descopar.

     In cele din urma reusesc sa descopar o casa ce iesea un pic în evidenta din cauza mai multor placute de lemn cu ideograme …iar pe una dintre ele descopar chiar kanji de la Takeda Ryu Aiki Jujutsu ! (foto 0) Simt ca o prima etapa, cautarea a luat sfarsit, si desigur va fi înlocuita de alta mai personala si mai dificila oarecum. Sun la un numar de telefon luat de pe acel gard si reusesc sa am o mica conversatie în urma careia sunt invitat la Dojo !

  

     Machida sensei are 77 de ani si chiar locuieste la acea adresa. Acolo se afla casa sa, si în spate de tot este ascuns de un copac imens, un mic templu Shingon. Nu vad înca nici un Dojo si realizez ca sensei ma invitase de fapt sa ma cunoasca si nu neaparat sa fac antrenament. La o ceasca de ceai verde, îi explic lui Machida sensei, pe scurt evolutia mea ca practicant de arte martiale, interesul pentru scolile vechi, dezvoltate în perioade cu adevarat razboinice ale Japoniei medievale. Îi explic despre cum am început Takeda Ryu, pe atunci Nakamura Ha, cu Sensei Maroteaux. Kancho Machida este mirat oarecum de detaliile despre scolile vechi japoneze dar pe fata dînsului nu se poate citi nimic. Asculta în continuare. Îmi spune ca este constient de modernizarea excesiva a scolii Takeda facuta de Nakamura Sensei si ca atunci când acesta a introdus si competitiile, el a luat decizia de a se distanta de vechiul grup. La un moment dat vorbeste ceva cu sotia sa, iar aceasta aduce albume vechi de poze unde Kancho Machida, apare alaturi de nume mari precum Sato Kimbei, Ichio Oba, Kunii Zenya, Takeda Tokimune, Gozo Shioda si multi altii.

       Realizez ca am în fata un maestru complet al vechii generatii, format în perioada interbelica iar scolile studiate nu sunt deloc putine. Astfel Kancho Machida a studiat, are grade si titluri de Shihan sau chiar mai sus în mai multe scoli precum :

- Jigen Ryu Kenjutsu

- Takeda Ryu Aiki Jujutsu – Okuden Menkyo acordat de Soke Ichio Oba (pe vremea când Nakamura sensei era doar Shoden Kyohan si a fondat Nakamura Ha)

- Yagyu Shingan Ryu si Yagyu Ryu Bojutsu - ramuri ale unui celebru clan Japonez -cel al familiei Yagyu.

Yagyu Ryu Bo Jutsu - 2 generatii ale familiei Machida !

- Aizu den Mugai Ryu Kodachi (scoala impresionanta de sabie scurta), scoala studiata cu maestrii de pe linia familiala a mamei sale

- Hakko Ryu Jujutsu ( Menkyo kaiden Sandaikichu, nivel maxim acordat chiar de fondator Ryuho Okuyama)     

   In plus, tatal sau este a pastrat si transmis în cadrul familiei Machida, o ramura a scolii Itto Ryu denumita Enshin Itto Ryu Batto Jutsu – un fel de iai vechi, cu accent pe teste reale de taiere si Fudo Ikken Ryu – o maniera personala de taieri pe makiwara

 

       Se pare chiar ca Sensei Machida detine chiar niste recorduri în Japonia, cum ar fi cea mai rapida taiere, scoatere din teaca, taiere tatami – noto în sub o secunda !

    Remarc si o poza în care tocmai taiase un rulou de 10 tatami-uri. Imi spune, râzând – Da, dar asta e acum 4 ani când eram mai tânar” , deci la doar 74 de ani !


 

 

     Machida Sensei nu prea întelege cum de nivelul meu este de Godan (5 Dan) Aiki Jujutsu si doar Shodan - 1 Dan Iaido. E adevarat ca în vechile scoli japoneze sabia era primordiala, mai ales pentru un militar, un samurai ce urma sa se lupte cu alti razboinici profesionisti ca si el. Lupta fara arme este doar ceva derivat din stapânirea tehnicii sabie. Stiu toate acestea dar ele sunt mai greu de pus în practica în societatea noastra moderna. În cele din urma îi spun lui Sensei Machida ca în esenta as dori sa ma accepte sa continui sa studiez cu el tehnicile de Takeda Ryu. Sensei îmi zâmbeste politicos dar este tacut. Are clar o dilema cu strainul care vine din Europa, vorbeste despre Koryu si vrea sa faca Takeda Ryu. În continuare cred ca este bulversat de diferenta mea de nivel între Aiki si Iai, asa ca imi propune sa îi demonstrez ceva kata de Iaido. Între timp, vine de la lucru si baiatul sau, So Shihan Takeshi Machida, cam de vârsta mea, asa ca ambii vor sa vada cam ce stiu. Presupun deci ca ne vom îndrepta catre Dojo, dar So Shihan Takeshi îmi spune râzând ca luptele erau pe vremuri în aer liber, asa ca Embukan Dojo al familiei Machida este chiar spatiul din fata casei , iar daca ploua, antrenamentul se face în curtea care tine loc si de garaj !
Sunt condus în micul templu unde ma schimb si mai servesc un ceai.

 Templul Shoryuzan este un spatiu intim, dedicat lui Fudo Myo O – o divinitate adoptata de multi razboinici în Japonia, caracterizata de perseverenta si tenacitate în atingerea idealurilor. Înconjurat de dragoni si imagini sfinte, de o aroma placuta de santal, descopar în templu, imagini ale unui Machida Sensei foarte tanar, practicînd Taki Shugyo – meditatia sub cascada, sau imagini impresionante de la antrenamente de demult, de aikijutsu , karate (scris cu vechile ideograme ToDe ! ), kobudo...

         

 Ma grabesc totusi sa ies în cele din urma afara pentru ceea ce cred eu ca va fi un fel de test de evaluare a mea.

     Doi experti a doua generatii diferite a familiei Machida (descendenti ai clanului de samurai Machida) ma asteapta pe o banca în fata casei, acolo unde de fapt este un fel de Kamiza pentru un dojo virtual. Cu mici pauze în care cedez strada soferilor ce opresc politicosi când ma vad (pentru ca totusi e o strada si nu un dojo) , reusesc sa prezint tehnicile de Iaido Takeda Ryu din programa de Shodan. Cei doi împartasesc acelasi zâmbet politicos , tacut, confuz. Kancho Machida în cele din urma îmi spune pe un ton în care detectez o urma de tristete : „ Da, ceea ce faci tu este Iaido !” si apoi adauga „ Noi facem aici Batto Jutsu” Cred ca înteleg ce vrea sa spuna, macar ca idee. Batto Jutsu este denumirea veche a tehnicii de Iai, si pune mult mai mult accent pe taierea reala, pe lupta în sine în timp ce Iai, tradus prin a fi în armonie, este un concept mai mult filozofic si etic, ce a aparut deja dupa ce nu prea mai erau razboaie reale si nici macar dueluri. Iai-ul a aparut ca un fel de adaptare a unor practici vechi, dure, eficace, la lumea moderna, unde lupta cu sabia în sine este inutila dar din practica sabiei deriva alte avantaje.

       Kancho Machida îl roaga pe fiul sau sa imi arate Nuki Uchi, forma de baza a practicii lor de Batto Jutsu. Este mai mult o lovitura cu sabia, decât o taiere, iar noto-ul – introducerea în teaca este mult mai scurt, sec si rapid. Sunt fascinat si încerc si eu…dar deprinderile vechi se lasa cu greu alungate asa ca cei doi se distreaza binisor pe seama mea. Dupa cîteva minute So Shihan îmi spune ca trebuie mult practicat Haya Nuki , adica tot ce am facut înainte, dar legat, în viteza. Asta este chiar ceva nou pentru mine si sunt departe de îi copia macar miscarile. Realizez ca ce este la familia Machida o practica de baza, deja în ramura Takeda Ryu practicata de mine, se studiaza pe la 3-4 Dan. Si aceasta este rodul unei fragmentari a scolii, a unei sistematizari a ei, de catre Soke Nakamura si Shihan Sofue care au simplificat mult tehnicile originale pentru a le face accesibile copiilor si …occidentalilor ! Este ceea ce s-a întâmplat cu Karate-ul okinawaian când Itosu a început sa îl predea în scoli – s-a simplificat si impartit în categorii de tehnici rigide, conform unei programe scolare.

        Machida Sensei nu are decât 5-6 elevi cu care face cursuri seara în fata casei, în zilele si orele la care pot si unii si altii. Cu fiecare face direct dupa vechiul densho (text ce pastreaza transmisia veche a scolii) dar practic personalizeaza tehnica încât fiecare sa înteleaga cât mai bine. Nu exista o programa standard, nu exista grade – doar vechile titluri : Shoden, Chuden, Okuden , Menkyo, Menkyokaiden care se obtin dupa ani de practica. Realizez ca am dat peste forma scolii Takeda asa cum era ea predata de Ichio Oba sensei , al 43-lea succesor al Takeda Ryu si ca Machida sensei o conserva si transmite perfect, pe strada din fata casei sale.

     Realizez ca desi aparent seamana, Iai-ul meu nu are nici o legatura cu batto jutsu-ul familiei Machida. Orice tentativa de a mea de a aduce vorba si despre Aiki Jujutsu Takeda Ryu este înabusita de Machida sensei si se încheie tot în practica sabiei. Încerc o abordare directa :
- Sensei, daca cineva vine la Dvs si vrea sa învete Aiki Jutsu cum faceti ?
Raspunsul dezarmant si natural a venit foarte prompt :
- Îl invat Batto Jutsu pâna când va avea nivelul necesar sa înteleaga si tehnicile de mâna goala, deci cam 1-2 ani minim !
    Sunt uimit si fericit în acelasi timp ca asemenea oameni care iubesc, pastreaza si transmit traditiile autentice chiar mai exista, într-o Japonie super tehnologizata, într-un secol al vitezei…Nu pot decît sa sper ca sensei ma va accepta ca elev dar sunt invitat în schimb la cina în familie. Familia Machida este dornica sa afle despre România, despre viata de aici, despre cum practicam si vedem noi artele japoneze. Pe de o parte ma simt ca un exponat de muzeu care a evadat putin din vitrina sa, sunt privit cu interes, circumspectie uneori, simpatie reala alteori si desigur, cu multa politete si diplomatie. Este Japonia doar ...

      In cele din urma sunt invitat a doua zi pentru a continua discutiile noastre si Machida sensei îmi spune ca se va mai gândi la solicitarea mea de a îi deveni elev.
A doua zi am descoperit bulversat, ca tehnicile circulare de Aiki Jutsu nu sunt chiar cercuri , doar par asa iar în final Machida sensei m-a acceptat ca elev în Aikijujutsu cu conditia de a lucra intens Batto Jutsu. Practic în zilele ce au urmat am lucrat cam 5-6 ore pe zi, din care abia 1-2 ore faceam Aiki Jujutsu, în rest sabie. O experienta extraordinara a carei relatare o voi continua in articole viitoare...

Cristian Laiber,

5 Dan Aiki Jujutsu Takeda Ryu, Renshi DNBK Kyoto
Shoden Takeda Ryu Aiki Jujutsu Enshin Ha
Shoden Enshin Itto Ryu Batto Jutsu