|
||||
Enshin
Ha Takeda Ryu cu Kancho Machida Kenshinsai
Machida sensei are 77 de ani si chiar locuieste la acea adresa. Acolo se afla casa sa, si în spate de tot este ascuns de un copac imens, un mic templu Shingon. Nu vad înca nici un Dojo si realizez ca sensei ma invitase de fapt sa ma cunoasca si nu neaparat sa fac antrenament. La o ceasca de ceai verde, îi explic lui Machida sensei, pe scurt evolutia mea ca practicant de arte martiale, interesul pentru scolile vechi, dezvoltate în perioade cu adevarat razboinice ale Japoniei medievale. Îi explic despre cum am început Takeda Ryu, pe atunci Nakamura Ha, cu Sensei Maroteaux. Kancho Machida este mirat oarecum de detaliile despre scolile vechi japoneze dar pe fata dînsului nu se poate citi nimic. Asculta în continuare. Îmi spune ca este constient de modernizarea excesiva a scolii Takeda facuta de Nakamura Sensei si ca atunci când acesta a introdus si competitiile, el a luat decizia de a se distanta de vechiul grup. La un moment dat vorbeste ceva cu sotia sa, iar aceasta aduce albume vechi de poze unde Kancho Machida, apare alaturi de nume mari precum Sato Kimbei, Ichio Oba, Kunii Zenya, Takeda Tokimune, Gozo Shioda si multi altii. Realizez ca am în fata un maestru complet al vechii generatii, format în perioada interbelica iar scolile studiate nu sunt deloc putine. Astfel Kancho Machida a studiat, are grade si titluri de Shihan sau chiar mai sus în mai multe scoli precum : - Jigen Ryu Kenjutsu - Takeda Ryu Aiki Jujutsu – Okuden Menkyo acordat de Soke Ichio Oba (pe vremea când Nakamura sensei era doar Shoden Kyohan si a fondat Nakamura Ha) - Yagyu Shingan Ryu si Yagyu Ryu Bojutsu - ramuri ale unui celebru clan Japonez -cel al familiei Yagyu.
- Aizu den Mugai Ryu Kodachi (scoala impresionanta de sabie scurta), scoala studiata cu maestrii de pe linia familiala a mamei sale - Hakko Ryu Jujutsu ( Menkyo kaiden Sandaikichu, nivel maxim acordat chiar de fondator Ryuho Okuyama) In plus, tatal sau este a pastrat si transmis în cadrul familiei Machida, o ramura a scolii Itto Ryu denumita Enshin Itto Ryu Batto Jutsu – un fel de iai vechi, cu accent pe teste reale de taiere si Fudo Ikken Ryu – o maniera personala de taieri pe makiwara
Se pare chiar ca Sensei Machida detine chiar niste recorduri în Japonia, cum ar fi cea mai rapida taiere, scoatere din teaca, taiere tatami – noto în sub o secunda ! Remarc si o poza în care tocmai taiase un rulou de 10 tatami-uri. Imi spune, râzând – Da, dar asta e acum 4 ani când eram mai tânar” , deci la doar 74 de ani !
Machida Sensei nu prea
întelege cum de nivelul meu este de Godan (5 Dan) Aiki Jujutsu si doar
Shodan - 1 Dan Iaido. E adevarat ca în vechile scoli japoneze sabia era
primordiala, mai ales pentru un militar, un samurai ce urma sa se lupte cu
alti razboinici profesionisti ca si el. Lupta fara arme este doar ceva
derivat din stapânirea tehnicii sabie. Stiu toate acestea dar ele sunt mai
greu de pus în practica în societatea noastra moderna. În cele din urma îi
spun lui Sensei Machida ca în esenta as dori sa ma accepte sa continui sa
studiez cu el tehnicile de Takeda Ryu. Sensei îmi zâmbeste politicos dar
este tacut. Are clar o dilema cu strainul care vine din Europa, vorbeste
despre Koryu si vrea sa faca Takeda Ryu. În continuare cred ca este
bulversat de diferenta mea de nivel între Aiki si Iai, asa ca imi propune sa
îi demonstrez ceva kata de Iaido. Între timp, vine de la lucru si baiatul
sau, So Shihan Takeshi Machida, cam de vârsta mea, asa ca ambii vor sa vada
cam ce stiu. Presupun deci ca ne vom îndrepta catre Dojo, dar So Shihan
Takeshi îmi spune râzând ca luptele erau pe vremuri în aer liber, asa ca
Embukan Dojo al familiei Machida este chiar spatiul din fata casei , iar
daca ploua, antrenamentul se face în curtea care tine loc si de garaj !
Templul Shoryuzan este un spatiu intim, dedicat lui Fudo Myo O – o divinitate adoptata de multi razboinici în Japonia, caracterizata de perseverenta si tenacitate în atingerea idealurilor. Înconjurat de dragoni si imagini sfinte, de o aroma placuta de santal, descopar în templu, imagini ale unui Machida Sensei foarte tanar, practicînd Taki Shugyo – meditatia sub cascada, sau imagini impresionante de la antrenamente de demult, de aikijutsu , karate (scris cu vechile ideograme ToDe ! ), kobudo...
Ma grabesc totusi sa ies în cele din urma afara pentru ceea ce cred eu ca va fi un fel de test de evaluare a mea. Doi experti a doua generatii diferite a familiei Machida (descendenti ai clanului de samurai Machida) ma asteapta pe o banca în fata casei, acolo unde de fapt este un fel de Kamiza pentru un dojo virtual. Cu mici pauze în care cedez strada soferilor ce opresc politicosi când ma vad (pentru ca totusi e o strada si nu un dojo) , reusesc sa prezint tehnicile de Iaido Takeda Ryu din programa de Shodan. Cei doi împartasesc acelasi zâmbet politicos , tacut, confuz. Kancho Machida în cele din urma îmi spune pe un ton în care detectez o urma de tristete : „ Da, ceea ce faci tu este Iaido !” si apoi adauga „ Noi facem aici Batto Jutsu” Cred ca înteleg ce vrea sa spuna, macar ca idee. Batto Jutsu este denumirea veche a tehnicii de Iai, si pune mult mai mult accent pe taierea reala, pe lupta în sine în timp ce Iai, tradus prin a fi în armonie, este un concept mai mult filozofic si etic, ce a aparut deja dupa ce nu prea mai erau razboaie reale si nici macar dueluri. Iai-ul a aparut ca un fel de adaptare a unor practici vechi, dure, eficace, la lumea moderna, unde lupta cu sabia în sine este inutila dar din practica sabiei deriva alte avantaje.
Kancho Machida îl roaga pe fiul sau sa imi arate Nuki Uchi, forma de baza a practicii lor de Batto Jutsu. Este mai mult o lovitura cu sabia, decât o taiere, iar noto-ul – introducerea în teaca este mult mai scurt, sec si rapid. Sunt fascinat si încerc si eu…dar deprinderile vechi se lasa cu greu alungate asa ca cei doi se distreaza binisor pe seama mea. Dupa cîteva minute So Shihan îmi spune ca trebuie mult practicat Haya Nuki , adica tot ce am facut înainte, dar legat, în viteza. Asta este chiar ceva nou pentru mine si sunt departe de îi copia macar miscarile. Realizez ca ce este la familia Machida o practica de baza, deja în ramura Takeda Ryu practicata de mine, se studiaza pe la 3-4 Dan. Si aceasta este rodul unei fragmentari a scolii, a unei sistematizari a ei, de catre Soke Nakamura si Shihan Sofue care au simplificat mult tehnicile originale pentru a le face accesibile copiilor si …occidentalilor ! Este ceea ce s-a întâmplat cu Karate-ul okinawaian când Itosu a început sa îl predea în scoli – s-a simplificat si impartit în categorii de tehnici rigide, conform unei programe scolare. Machida Sensei nu are decât 5-6 elevi cu care face cursuri seara în fata casei, în zilele si orele la care pot si unii si altii. Cu fiecare face direct dupa vechiul densho (text ce pastreaza transmisia veche a scolii) dar practic personalizeaza tehnica încât fiecare sa înteleaga cât mai bine. Nu exista o programa standard, nu exista grade – doar vechile titluri : Shoden, Chuden, Okuden , Menkyo, Menkyokaiden care se obtin dupa ani de practica. Realizez ca am dat peste forma scolii Takeda asa cum era ea predata de Ichio Oba sensei , al 43-lea succesor al Takeda Ryu si ca Machida sensei o conserva si transmite perfect, pe strada din fata casei sale.
Realizez ca desi
aparent seamana, Iai-ul meu nu are nici o legatura cu batto jutsu-ul
familiei Machida. Orice tentativa de a mea de a aduce vorba si despre Aiki
Jujutsu Takeda Ryu este înabusita de Machida sensei si se încheie tot în
practica sabiei. Încerc o abordare directa :
In cele din urma
sunt invitat a doua zi pentru a continua discutiile noastre si Machida
sensei îmi spune ca se va mai gândi la solicitarea mea de a îi deveni elev.
Cristian Laiber,
5 Dan Aiki Jujutsu Takeda Ryu, Renshi DNBK
Kyoto |
© 2009. ROMANIA TAKEDA RYU |