AIKIDO sau AIKIJUTSU - Calea Armoniei

         AI = unire, armonie, KI= energie interna - ideograma principiului ce sta la baza artelor martiale ale scolii Takeda RyuAIKIDO este un termen mult mai cunoscut decit AIKIJUTSU. In timp ce AIKIDO se referea la un sistem modern, restructurat de O Sensei Ueshiba, pentru o societate pacifista, pe baza Aikijutsu-lui din scoala Daito Ryu, Aikijutsu este vechea traditie  martiala / militara a samurailor, in lupte pe viata si pe moarte. De fapt AIKIDO este rezultatul a ceea ce O Sensei a inceput sa predea dupa ce a primit Menkyokaiden (nivelul final) al scolii Daito Ryu, ignorind proogresia normala a scolii. Este deci vorba de o viziune proprie, revolutionara, deschizind arta martiala publicului larg. Acest drum fusese deschis inaintea sa de un alt maestru vizionar - Jigoro Kano - considerat ca fondator al Judo-ului modern (plecind de la mai multe scoli de Jujutsu ale vremii)

AIKIJUTSU-ul scolii Takeda, sta chiar la baza scolii Daito Ryu, aparuta in secolul al 16-lea, odata cu declinul familiei Takeda, dupa moartea celebrului general Takeda Shingen.

Aikijutsu este o reala disciplina militara, testata de multe generatii pe cimpurile de lupta, in lupte pe viata si pe moarte. Tehnica Aiki este derivata in mod clar din tehnici de sabie asa cum reiese si din legenda principiului Aiki. Desi multe scoli medievale se influentau reciproc, principiile Aiki au urmat o devoltare foarte pura, in cadrul strict al scolii Takeda, unde erau atent pastrate.

Perfecta coordonare sau armonia tipica Aiki, era doar nivelul final al unei practici, bazata pe suplete, pe forme de dezechilibru si de folosirea fortei adverse, impartite pe mai multe nivele :

- AIKI JUJUTSU - armonia este inca un ideal greu de atins, se folosesc insa parghii care faciliteaza un uz mai mic de forta decit cea a adversarului. JU se traduce orin suplete si este un principiu studiat intens si aplicat din plin. Dezechilibrarile se fac prin depasari , eschive, insotite de  Atemi (lovituri) si finalizate prin tehnici articulare. Este etapa corespunzatoare unui incepator, pina la nivelul de 1 Dan ( minim 3 ani de practica). Se insista mult pe procedee (waza) in forme Irimi - intrare, extrem de vizibile si energice.

- AIKI no JUTSU - sincronizarea tipica pentru Aiki incepe sa fie perceputa, dincolo de principiul JU - bine stapanit si simtit deja de corpul practicantului ( Simt al corpului). Practica respiratiei controlate - KokyuHo este cu siguranta calea ce asigura aceasta trecere catre Aiki....Practicantul nu mai cauta forta in executia tehnica, simte dezechilibrele - Kuzushi, iar Atemi devin mai naturale si nu provoaca decit dezechilibrul adversarului, se incepe lucrul pe reactie stimulata...Intrarea este doar o cale pentru absorbtia fortei adverse, prin miscari circulare Tenkan.

- AIKIJUTSU - este etapa ultima pe care o putem numi si AIKIDO, etapa in care se simte cu adevarat KI-ul propriu precum si cel advers, si ambele se pot manipula dupa vointa. Atemi (lovitura) este la nivel strict energetic, dezechilibrul (Kuzushi) este mai mult decit fizic , si adversarul nu mai simte deloc nici o opozitie, ci doar gol care absoarbe. Este momentul unde principiile Tenkan, neutralizeaza orice atac advers. Tehnicile se reduc la miscari naturale, executate la momentul potrivit, cu minim de forta, indiferent de virsta sau abilitati fizice.

          Caracteristici ale AIKIJUTSU Takeda Ryu :

TAI SABAKI - pozitionarea corecta a corpului, consta in deplasari specifice care ofera un minim impact cu agresorul, un ungi ce il dezechillibreaza pe acesta din cauza propriei sale forte.Sensei Maroteaux executind o imobilizare la sol, specifica samurailor Takeda

KAMAE - postura , atitudinea, naturala, relaxata, bine infipta in sol dar si mobila in acelasi timp. Orice deplasare trebuie sa fie o Kamae - atitudine dinamica, plina de stabilitate chiar in miscare. Coloana dreapta, bazinul jos, umerii relaxati, palmele deschise, tendoanele intinse, sunt atribute unei bune garzi naturale, ce va constitui baza de plecare pentru neutralizarea atacurilor adverse.

UKEMI - inseamna a primi, concept generic ce se refara fie la a sti cum sa primesti contactul cu solul (cind suntem proiectati) fie la stii cum sa primesti un atac prea puternic la o receptionare in plin. In acest caz este vorba de un fel de deviere a atacului, de mergere in paralel cu el, pina ce scade suficient de mult incit sa poata fi preluat si redirectionat / controlat. Ukemi si sabaki implica foarte multa mobilitate la nivel mental inprimul rind !

KUZUSHI - dezechilbrul , este creat adversarului, folosind, acceptind , controlind si redirijind propria lui forta. Oarecum este un concept opus celui de Kamae. La inceput dezechilbrul fizic, se poate creea prin lovituri, atacuri in puncte vitale, ulterior doar prin agatari si deplasari ale centrului sau de greutate, in final prin explozii de energie care provoaca dezechilibre subtile la nivel energetic (cu adevarat o forma de Aiki)

METSUKE - privirea , mereu controleaza adversarul fara a fixa un punct anume de pe corpul sau. Este vorba de o privire periferica,atenta la micare, si nu la detalii

MA AI - distanta de lupta, este esentiala atit in protectie (Goshin) cit si in contra atacuri . Stapinirea distantei , a unghiurilor defineste o tehnica corecta ce ofera un control total asupra avderasrului, fara posibilitatea de riposta. De asemenea un bun simt al distantei MA AI - ofera cheia aplicarii aceleiasi Waza (tehnici) fie pe mina goala, fie pe o arme de diverse lungimi ( tanto, boken, bo )

ZANSHIN - este spiritul care ramine si dupa ce tehnica este executata, dar si ceea ce ne tine alert inainte si in timpul luptei. Este constientizarea ca atacul unui coleg de sala ar putea fi foarte real, al unui inamic hotarit sa ucida. Zanshin-ul este specific unei arte martiale reale si nu are nimic in comun cu ideea de sport.

               Structura Aikijutsu-lui Takeda Ryu

Tehnicile scolii Takeda Ryu AikiJutsu sunt transmise si în prezent neschimbate exact cum erau ele aplicate pe câmpul de luptă. Programa de bază include :Kokyu Katate Nage - proiectie tipic Aiki cu o singura mina, evident lipsita de forta fizica.

- Kihon Waza - o serie de 30 de tehnici fundamentale pentru 1 Dan, un fel de alfabet, de baza, fara de care nu se poate evolua. Ele se studiaza doar pe atacuri simulate, cu minim de forta pentru a asimila principiile esentiale enumerate mai sus. Nu se cere deloc eficienta la acest nivel.

- Henka Waza - o serie nelimitata de aplicatii ale acestor tehnici, derivate din formele de baza, dupa intelegerea principiilor de dincolo de tehnica. Ele marcheaza o dezvoltarea a personalitatii si creativitatii practicantului. Odata cu aprofundarea Henka Waza, se trece si la numeroase forme de Randori (practica libera)

       Toate acestea dau practicantului baza necesară inceperii unui studiu serios al artei martiale, studiu ce începe odată cu primul nivel al centurii neagră. Centura neagră reprezintă adevăratul debut în artele martiale, este un nou început de drum si nicidecum sfârsitul.