Iaido si Kenjutsu  - Arta luptei cu sabia

        Lupta cu sabia era disciplina martiala fundamentala a samurailor scolii Takeda. Sabia Japoneza (katana) este chiar unul din simbolurile fundamentale ale samurailor si, spre deosebire de sabia occidentala, in Japonia sabia este obiectul unui adevarat cult. Sabia este sufletul samuraiului spun vechile texte si prin Iaido si Kenjutsu - disciplinele de lupta cu sabia din scoala Takeda vom incerca sa intelegem de ce era asa.

          Oare mai este practica sabiei importanta in ziua de azi, in epoca bombei atomice si a atitea arme sofisticate ?  Este adevarat ca nu mai avem acum ocazia de a iesi pe strada cu o sabie in mina, lumea s-a modernizat,aunci de ce sa mai avem oare nevoie de antrenament in lupta cu sabia ?

           O caracteristica  a tehnicilor de sabie este antrenamentul solitar, foarte multe tehnici repetate de unul singur, in cautarea unui standard cit mai mare de practica, in cautarea unei perfectiuni ce consta in "mersul pur pe Cale". Antrenamentul solitar, favorizeaza un anumit gen de introspectie, de intoarcere catre interior, catre gestul in sine, catre detaliul cel mai fin din orice miscare. Toate acestea duc la o stapinire deplina a tehnicii, a corpului , a mintii (conform principiului SHIN - GI - TAI ). Seminar de Iaido Takeda Ryu condus de Sensei C. Laiber in Budapesta, martie 2006 (Juukikan Dojo, senpai Gula Brandenburg)

          Perfectiunea unei taieri cu sabia vine din priza corecta pe sabie(katana mochi), armarea corecta, postura corecta (shisei no kamae), armonia miscarilor cu respiratia (kokyu), deplasare corecta (Tai Sabaki), o minte in continua alerta (Zanshin) si lista poate continua....Iata cite elemente duc la o taiere aproape perfecta ....Pentru ca urmatoarea trebuie sa fie si mai buna....trebuie sa avansam...pe Calea ce trebuie sa o descoperim si o redescoperim (usor altfel) in fiecare zi.

Seminar International de Iaido cu Sensei Maroteaux, Pitesti 2003

IAIDO este scoaterea efectiva a sabiei din teaca, miscare ce trebuie facuta simultan cu taierea adversarului. Spiritul practicii Iaido este oarecum asemanator cu acela al duelurilor din filmele western. I se traduce prin a fi, AI se traduce prin armonie ; IAI se traduce prin a scoate lama in armonie deplina cu miscarea adversarului, pe eschiva, preluand , simtind..

In IAIDO TAKEDA RYU se studiaza :

  • Kihon Waza - tehnici fundamentale (de scoatere , bagare in teaca, taiere cu una si doua miini , blocaje cu una si doua miini)
  • Kata - exercitii de taiere codificata, executate fara partener
  • Kirikomi TaiSabaki no Kata - aplicatii practice cu partener, lucru rar intilnit in alte scoli
  • Batto Shiai -practica libera intre doi adversari, fara ca sabiile sa se atinga
  • Tameshigiri - teste de taiere cu sabie reala (shinken) - dupa 3 Dan Iaido

 KENJUTSU - defineste lupta efectiva cu sabia deja scoasa. Se spune ca daca Iai-ul unei persoane este foarte bun, Tehnica de Kenjutsu Takeda Ryu - aplicatie la kata de Iaido studiate in prealabilKenjutsu devine inutil. In practica Kenjutsu se folosesc sabii de lemn - Bokken spre deosebire de Iaido unde o sabie de antrenament, metalica, cu teaca, este absolut necesara. In Kenjutsu apare contactul intre sabiile celor 2 parteneri de antrenament si in general se lucreaza mai mult cu partener, spre deosebire de Iaido. Totusi practica Iaido este cea care pune bazele unor forme corecte , ce sunt apoi aplicate si testate in practica Kenjutsu.