Traditia scolii TAKEDA - reputata scoala de samurai

TAKEDA RYU SOBUDO - scoala samurailor Takeda - Aikido - Aikijutsu - Jujutsu - JuKenpo - Iaido - Jodo - Shuriken Jutsu - Bujutsu ido

        Takeda Ryu este una din cele mai vechi scoli de arte marţiale ale samurailor din vechea Japonie şi mulţi o confundă încă cu o artă marţiala. Este important de subliniat încă de la început că de fapt Takeda Ryu este o scoală tradiţionala , scoală ce forma samuraii unei renumite familii imperiale japoneze - Clanul Takeda .

         În cadrul Takeda Ryu se preda arta complexa a războiului incluzându-se mai multe discipline marţiale precum Jujutsu, Aikijutsu, Ju-Kenpo ( lupta cu mâinile goale bazată pe principiile supleţei ), Iaido / Kenjutsu ( arta luptei cu sabia), Jodo, Shugi Jutsu (lupta cu bastoane de diferite dimensiuni), Shuriken Jutsu (lame tăioase). În afară de acestea se predau şi elemente de Heiho Jutsu (strategie şi tactică militară), Ba Jutsu (arta călăriei), Bujutsu Ido (medicină tradiţională) dar şi tactici de infiltrare şi spionaj specifice luptătorilor Ninja (Shinobi Jutsu).

 Totuşi, şcoala Takeda Ryu a rămas în istoria artelor marţiale remarcându-se în special prin tehnicile sale deosebite de luptă cu mâinile goale denumite generic Takeda Ryu Aikijutsu si printr-un Iai deosebit de combativ, guvernat de acelasi principiu Aiki. Aiki Jutsu sau Aikijujutsu este o formă deosebita de Jujutsu, cu originile în China, ca multe alte discipline, dar cu evolutie extrem de ermetica in Japonia.

     Surse chinezesti si legenda AikiTakeda Ryu SoBudo : Aikijutsu - Jujutsu - Jukenpo - Shuriken Jutsu - Iaido -Jodo

Se pare ca teoria AIKI, este inspirată de sistemele confucianiste şi taoiste din China unde apare ideea dualităţii YIN - YANG , a celor două principii universale complementare al căror perfect echilibru duce spre Marea Armonie (AI).In Japonia au fost aduse din China, odată cu principii fundamentale ale artelor marţiale şi aceste doctrine confucianiste , precum şi doctrine ezoterice budiste şi taoiste, noţiunea de Energie Internă KI iar toate acestea au dat naştere unei noi Arte Marţiale AIKI-JUTSU . Cele mai vechi documente ce atestă existenţa AIKI JUTSU-lui apar în secolele 9-10 şi se referă la o metodă deosebită de luptă, păstrată în secret de către Clanul Takeda.

Există încă un celebru tratat iniţiatic intitulat " Takeda Ryu Aiki-no-Jutsu " ( Arta armoniei cu energia a scolii Takeda ) în care este relatată chiar şi o legendă a tradiţiei AIKI : " Se spune că în anul 27 al Împăratului Keiko, Prinţul Okumi-no-Mikoto a primit misiunea de a cuceri teritoriul Kumaso. Înainte de luptă, el a îndeplinit un ritual de purificare(misogi), cel al meditaţiei sub cascadă timp de câteva zile .De asemeni el se antrena sub apa rece ca gheaţa ce curgea peste el. Dându-şi seama ca adversarii săi sunt mai puternici şi mai numeroşi el a pătruns deghizat în spatele acestora încercând să-l captureze chiar pe conducătorul lor . Acesta l-a simţit însă când a pătruns în camera sa şi a apucat sabia , încercând sa-l lovească , dar Okumi-no-Mikoto a fost mai rapid şi printr-o eschivă l-a facut pe adversarul său să cadă, dezechilibrat, în propria sa armă, murind pe loc." Acelaşi document menţionează că prinţul nu s-a oprit aici şi si-a perfecţionat metoda de luptă, transmiţând-o mai departe în interiorul familiei.

Acum peste 1000 de ani...

Cel ce a sistematizat şi mai bine metodele de luptă specifice scolii Takeda este generalul Saburo Minamoto-no-Yoshimitsu (1036-1127) care a introdus toate aceste principii în antrenamentul tuturor samurailor din Clanul Takeda fără ca prin aceasta metoda să fie foarte larg răspândita. Ea era păstrată şi transmisă în secret devenind însă extrem de faimoasă prin eficacitatea tehnicilor sale. Principiile artei Aiki Jutsu , numită uneori şi Oshikuchi, erau rezervate elitei samurailor scolii Takeda Ryu . Aiki Jutsu se traduce de fapt prin arta de a obţine victoria prin punerea în armonie cu mediul înconjurător dar mai ales cu acţiunile adversarului. Aiki înseamnă unirea cu Ki-ul adversarului, preluarea şi controlul acestuia.

      Evolutia scolii , declinul familiei Takeda, aparitia celor 2 ramuri

         Scoala Takeda Ryu a cunoscut incepînd cu secolul al 12-lea o largă notorietate in intreaga Japonie datorită numeroaselor victorii repurtate de samuraii acestui clan, atât în bătălii cât si în provocări împotriva altor scoli rivale. Abia în secolul al 16-lea, în urma înfrângerii suferite la Tenmoku-Yama, clanul Takeda se divizează pentru prima oară în două curente principale : Takeda Ryu si Daito Ryu. Daito Ryu Soke Ichio Oba , al 43-lea succesor (soke) al scolii Takeda Ryu SoBudo, maestrul lui Soke Nakamuras-a dezvoltat in zona provinciei Aizu, si a fost transmisă de către Tanamo Saigo ce l-a avut ca discipol pe renumitul luptător Takeda Sokaku, maestrul lui Morihei Ueshiba - fondatorul Aikido-ului actual (prin eliminarea procedeelor prea dure sau periculoase ) Revenind la Takeda Ryu, această ramură s-a dezvoltat în continuareîn zona provinciei Kai, într-un mediu închis, fără a iesi în afara clanului Takeda. Generatie de generatie, vechile tehnici de luptă s-au transmis până în secolul nostru. Cel de al 42-lea Soke (succesor oficial desemnat) a fost Kichio Nakamura, primul ne-membru al familiei Takeda, un eveniment deosebit în istoria scolii. Acesta l-a numit pe Ichio Oba, succesorul său care a murit în 1959 fara a lasa un succesor. Hisashi Nakamura, pe atunci Shoden Kyohan, hotaraste sa preia transmiterea scolii, ajutat de Shihani cu mai mare experienta, cum ar fi Sensei Sofue. El intemeiaza metoda proprie Takeda RYu Namkamura Ha, si tirziu este recunoscut ca al 44-lea Soke al scolii originare Takeda Ryu. Acesta in dorinta de promovare, o deschide publicului larg si introduce chiar ideea de competitie in sectiunile de Jukenpo, AIkijutsu, Jodo, etc...De asemenea el promoveaza numele de Aikido Takeda Ryu, in locul vechiului Aikijutsu, probabil pentru un impact mai puternic la public.

Takeda Ryu in afara Japoniei

Cautind scoli traditionale de Aikijutsu, cat mai aproape de sursa, Sensei Maroteaux, deja Shihan in Hakko Ryu Jujutsu ( scoala recenta derivata tot din familia Takeda, vezi genealogia scolii), descopera intr-o librarie din Tokyo o carte intitulata Takeda Ryu Aikido, ce prezenta tehnici antice de Aikijutsu. In acest fel dinsul il intilneste pe Soke Nakamura si incepe practica Takeda Ryu SoBudo, traditie considerata de multi disparuta.

Cu ajutorul lui Sensei Maroteaux,  Soke Nakamura popularizeaza metoda si in Europa sustinind mai multe stagii de perfectionare in Franta , Belgia, Spania. In 1990 Sensei Maroteaux este promovat la nivelul de Joden Shihan, 6 Dan Aikijutsu, 5 Dan Iaido, 5 Dan Jodo, dupa mai bine de 10 ani de studiu dedicat al scolii Takeda, fara nici un grad...si mai mult, este autorizat sa predea scoala in maniera sa proprie - Maroto Ha. Mai tirziu, in 1999, mai ales din cauze mai ales de ordin moral, sensei Maroteaux este obligat sa continue scoala independent de ramura japoneza. Dinsul a fost recunoscut dupa aceea de IBA si in 2005 de prestigioasa federatie japoneza Dai Nippon Butokukai -recunoscuta pentru calitatea artelor martiale promovate.