Sensei Maroteaux executind o imobilizare la sol, specifica samurailor TakedaShihan Roland J Maroteaux,

     8 Dan Aikijutsu, 6 Dan Aikido, 5 Dan Iaido, 5 Dan Jodo

    Sensei Roland J. Maroteaux - maestrul de Takeda Ryu al lui Sensei Cristian Laiber este omul extraordinar care sustinut foarte mult promovarea Takeda Ryu in Romania, dupa ce el insusi a fost un pionier al acestei scoli in afara Japoniei. Iata si un scurt rezumat al etapelor ce au marcat viata sa ca expert in arte martiale traditionale.

- născut la Chennee, în Belgia, la 12 dec. 1944, Roland Maroteaux, descopera în 1961, la Metz, Judo-ul cu profesorul Henry Dalbin, 3 Dan, invatind si notiuni fundamentale de Jujutsu si Goshin Jutsu (auto aparare)

- în 1963 il întalneste pe Maestrul Masamichi Noro, pe atunci 4 Dan Aikido, care îi inspira pasiunea pentru principiile armoniei AIKI, pentru expresia corporala armonioasa.

Sensei Maroteaux in 1973 ca tinar instructor de Aikido Aikikai la dojo-ul lui Henry Plee din Paris- În 1966 debuteaza în Karate Do, sub îndrumarea lui Henry Plee, 5 Dan, pionier al Karate-ului european. Sensei Maroteaux povesteste ca a fost profund impresionat de vointa acestuia, cat si de lupta acestuia cu eliminarea detaliilor inutile pe Cale.

- În 1970, gratie lui Henry Plee, îl întalneste pe Maestrul Takeshi Dogane, 4 Dan Judo, dar si 4 Dan într-o scoala de Jujutsu japonez traditional - Hakko Ryu.

- În 1972, devine instructor autorizat Aikikai si preda în Paris, la Dojo-ul "Montagne St. Genevieve" al lui Henry Plee.

- În 1973, ministrul sporturilor îi decerneaza Diploma de Stat, dupa întoarcerea din Japonia, unde obtinuse 4 Dan Jujutsu Hakko Ryu. Sensei Maroteaux, a devenit astfel primul european, diplomat al unei scoli traditionale japoneze. Gradatia a fost obtinuta la Tokyo, testat fiind de catre maestrii Mimurodo si Terasawa.

Sensei Maroteaux la Honbu Dojo Hakko Ryu din Omiya - Japonia in 1974, cu ocazia decernarii nivelului de 5 Dan - Shihan Hakko Ryu Jujutsu (expert al scolii)


- În 1974 se reîntoarce în Japonia pentru perfectionarea cunostintelor de Hakko Ryu Jujutsu, alaturi de Soke Ryuho Okuyama, la Dojo-ul din Omiya. El devine apoi primul Shihan (5 Dan) din Franta în aceasta scoala traditionala de Jujutsu, derivata din Daito Ryu si Takeda Ryu, un eveniment fara precedent chiar si în Europa. Toti actualii experti de Hakko Ryu din Europa, au fost elevii lui Sensei Maroteaux.

- În 1976, i se decerneaza 6 Dan de catre British Jujutsu Association, si initiaza prima întîlnire trilaterala de Jujutsu la Milano: Anglia - Franta - Italia.

- În 1979-1980, este recunoscut ca Dai Shihan de catre prestigioase organizatii americane de arte martiale si primeste 7 Dan Goshin Hoshin Jutsu.

Soke Nakamura alaturi de Shihan Maroteaux, dupa ce fost formal adoptat in mijlocul scolii Takeda Ryu , in calitate de Shihan (maestru)- În 1984, este recunoscut ca Shihan 6 Dan, în Aikido Fudoshinkai.

- În 1986, încearca o noua re-evaluare a propriei valori, cât si o cautare a originilor si mai profunde ale scolilor de Jujutsu si Aiki Jutsu si pleaca din nou în Japonia. Aici îl descopera pe Soke Hisashi Nakamura, al 44 mostenitor al traditiei originare a Aiki Jutsu-ului, mai exact al scolii TAKEDA RYU, scoala crezuta mult timp pierduta.

- În 1987 îl invita în Franta pe Soke Nakamura asistat de doi experti Sofue Sensei, 8 dan si Toyoshima Sensei, 7 Dan. Astfel are loc introducerea oficiala a TAKEDA RYU în Franta.

- În 1988, primeste numele japonez de Minamoto no Maroto, fapt ce marcheaza integrarea sa în familia Minamoto si este ca un omagiu fidelitatii sale fata de traditia japoneza.

- În 1990, Soke Nakamura îi atribuie Menkyo de 5 Dan Aikido Takeda Ryu, 5 Dan Iaido Takeda Ryu, si 5 Dan Iaido Takeda Ryu. De asemenea el devine presedinte al European Sobukai Takeda Ryu

- În 1993, Soke Nakamura îi atribuie 6 Dan Aikido Takeda Ryu si titlul de Joden Shihan

- În 1999 denunta oficial interesul lui Soke Nakamura pentru latura comerciala a artelor martiale si continua sa predea aceeasi scoala, dar în maniera proprie, gratie vastei sale experiente anterioare: Hakko Ryu Jujutsu, Yoshinkan Aikido, Aikido Aikikai.

Shihan Roland Maroteaux, la un stagiu chiar la Raiden Dojo Bucuresti - tehnici avansate de Aikijutsu, nivel 1 - 2 Dan
 

- În 2000, Consiliul International al Expertilor în Arte martiale - International Budo Association, prezidat de un nepot al lui Takeda Sogaku, Keido Yamaue 10 Dan Aikijutsu îi atribuie 8 Dan Aikijutsu, si titlul de Hanshi. Decernarea s-a facut în prezenta mai multor experti internationali, printre care Del Cueto Sensei, Menkyokaiden Shihan Aikijutsu Daito Ryu.

- În 2005, cea mai veche federatie de arte martiale din Japonia - Dai Nihon Butokukai il recunoaste valoarea scolii conduse de Sensei Maroteaux in ciuda desprinderii initiale si initiaza procedura de recunoastere totala a acestei ramuri ca parte a patrimoniului cultural japonez.

In Romania Sensei Maroteaux a venit de mai multe ori, mai intai inainte de Revolutia din '89, la invitatia lui Nicolae Bialokur si dupa aceea in 1993 in urma contactului initiat de Sensei Cristian Laiber.

 

va recomandam : Sensei Roland J Maroteaux - 30 de ani de Shihan  (PDF)
 - un articol din revista franceza AikiGoshindo parcurgind pe scurt cei 30 de ani de cind Sensei Maroteuax a primit titlul de Shihan in Jujutsu traditional japonez (Hakko Ryu Jujutsu)