Takeda Ryu So Budo - o scoala complexa

So=integral Budo = arte martiale
SoBudo = arte martiale ca un tot unitar, integral - ansamblu de mai multe discipline militare (ale samurailor) ce se completeaza armonios una pe alta.

      Takeda Ryu nu este o Arta Martiala, ci numele unei vechi scoli de Samurai din Japonia medievala, scoala ce isi pregatea razboinicii in mai multe discipline martiale. Este tipica scolilor vechi (Koryu) aceasta transmisie de arte martiale complexe, de pregatire pe multipla planuri a vechilor razboinici.

SoBudo Takeda Ryu reprezinta deci artele martiale complexe predate in interiorul clanului Takeda, care au fost dezvoltate pe trunchiul comun al principiului de AIKI - ca principiu fundamental al scolii  :

- Aiki Jutsu - devenit ulterior Aikido (simplificat si "spiritualizat" de O Sensei Ueshiba Aikijutsu era o disciplina fundamentala in Takeda Ryu ce implica lupta armonioasa, folosind forta si KI-ul advers. Disciplina implica tehnici circulare, executate in relaxare, sincronizate cu respiratia.AIKI era conceptul secret al familiei Takeda.
-
Iaido - scoaterea sabiei din teaca, de asemenea disciplina fundamentala a samurailor ce implica foarte mult antrenament solitar, dar si aplicatii cu partener rar gasite in alte scoli de Iai.
-
Ken Jutsu - lupta propriu zisa cu sabia (disciplina secundara)
-
Jodo - lupta cu bastonul de 1.20 m (disciplina secundara)
-
Ju Kenpo  - tehnici de lovire aplicate din eschive (disciplina secundara)
-
Shugi-jutsu- folosirea unui baston scurt sau chiar cite 2 (disciplina secundara)
-
Shuriken-jutsu - aruncarea de lame taioase (disciplina secundara)