Spiritul si filozofia scolii Takeda

- ideea de protectie prin non agresiune este fundamentala in scoala Takeda Ryu. Eficienta deosebita a tehnicilor de Takeda Ryu este orientata spre capacitatea de a neutraliza atacul advers cu minim de daune produse adversarului, de a controla cit mai bine adversarul chiar dincolo de nivelul pur tehnic.Celebrul general Takeda Shingen - figura extrem de populara in istoria Japoniei medievale

- Toti membrii Takeda Ryu trebuie sa practice disciplina lor cu demnitate si respect.Cei ce vor pierde aceste extrem de importante aspecte , adevarata " Cale " (Do) , nu le va fi nicicind deschisa si acestia se vor limita la un nivel tehnic, pur fizic.

- Spiritul scolii TAKEDA RYU este acela al unei Cavalerii. Un adevarat Budoka trebuie sa aiba un spirit de luptator si sinceritate si discernamant  fata de el insusi si fata de ceilalti

- Tehnicile scolii Takeda sint extrem de vechi dar este mai important constientizarea faptului ca aceste tehnici sint de fapt un mijloc de antrenare a corpului si al a spiritului.

PARTICULARITATI TEHNICE:

  • garda specifica este intotdeauna cu piciorul drept in fata, exact ca la expertii japonezi de KenJutsu

  • tehnicile de baza nu contin nici un fel de atacuri si sint exersate pe ambele parti.

  • practica martiala trebuie sa urmareasca un echilibru permanent, mai intii de ordin fizic, care se va extinde apoi catre mental

  • antrenamentul trebuie sa fie atit de echilibrat incat sa asigure o stare permanenta de sanatate corpului fizic si o relaxare mentala, interioara.

  • cautarea unei perfecte stapiniri interioare prin practica formelor de respiratie KokyuHo, si a practicii concentrate - Zanshin

  • studiul non actiunii in actiunii (Wu Wei, principiu taoist) al echilbrului interior in orice tehnica ( a fi in acelasi timp "rapid ca vintul" in tehnica si interior "neclintit precum un munte")

  • tehnici predate in scoala Takeda au fost preluate direct de pe cimpurile de lupta unde inamicii erau si ei experti in egala masura iar luptele se dadeau pe viata si pe moarte.

  • in cele mai multe aplicatii, executate fara schimbarea garzii, tehnicile se termina cu fixarea adversarului la sol prin procedee articulare - (Aiki GoshinDo Waza)